Somogyország fővárosa

Kaposvár

A Zselic erdőségének tövében és a Kapos-folyó két partján elterülő város a legendák szerint hét dombra épült. Valójában öt dombvonulatról van szó, amit a lakosság fokozatosan népesített be a lápos-mocsaras folyóvölgyből a biztonságosabb, vízmentesebb területekre költözve. A 200 m körüli magasságokat azonban a mai napig is hegyeknek nevezzük, mint Kecel-hegy, Kapos-hegy,  Róma,- és Lonka-hegy, Ivánfa-hegy, Vár-hegy. Kaposvár vára is egykor azon az ingoványos talajon épült fel a 13. században, sajnos ma már csak nyomai, nagyon kevés maradványa látható a Vár parkban. A közelmúlt feltárásainak, kutatásainak köszönhetően egyre többet tudtunk meg a várról, ezek alapján készült egy nagyon látványos animáció is Kaposvár – A láthatatlan erősség címmel.

A változatos földrajzi környezetének köszönhetően a város közelében számos kirándulóhely biztosít természetközeli kikapcsolódást. A szomszédos Deseda-tó a kerékpárosok, a gyalogosan túrázók vagy a horgászok mellett a vízisport kedvelők, nyáron a fürdőzők és télen a korcsolyázók paradicsoma is. Változatos programjaival itt várja a természetkedvelőket a Fekete István Látogatóközpont, ahol tavasztól őszig kishajóra szállva is bejárható a tó. Az egyetemi kampusz közelsége miatt a hallgatók számára is aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosít a tó. Kedvelt kiránduló és horgász hely a Töröcskei-tó és környéke valamint a változatos élővilágú Tókaji-parkerdő is. A Kapos-hegyi Gyertyános-völgy a Négytestvér forrással és a Hódos-tóval „a város legromantikusabb parkerdeje”.

A bensőséges, mediterrán hangulatú városunkat már számos jelzővel illették.

A „Virágos Kaposvár” nevet a múlt század húszas éveiben érdemelte ki a város, akkoriban alakították ki belvárosi parkjainkat, a Berzsenyi parkot, a Színház parkot, a Múzeum parkot. Számos utcát fásítottak és közterületeink nem csak a virágágyásaikról, de országosan híresek voltak a tisztaságukról is. 2017-ben a Kossuth tér lett Európa legszebb virágos főtere és napjainban a felújított Csiky Gergely Színház mellett egy újjáéledt, rózsalugasokkal ékesített parkban sétálgathatunk előadások előtt. Átkelve a látványos Eszterházy-hídon a donneri városrészben található Virágfürdőhöz is egy megszépült parkon, a Jókai-ligeten át juthatunk el. A belvárostól 10 percre található a kaposváriak sűrűn látogatott és méltán kedvelt parkja, a Városliget, amely kiválóan alkalmas pihenésre és aktív kikapcsolódásra, sportolásra minden korosztály számára.

A „Szökőkutak Városa” elnevezés sem csak a mai állapotokat tükrözi vissza, azaz a körforgalmainkban, tereinken sok helyen látható csobogókra utal. A város első szökőkútját még 1913-ban a Kaposvári Szépítő Egyesület állíttatta a színház előtt, majd ezt követte 1929-ben a Berzsenyi parkban felállított, fényjátékáról híres Zsolnay-kút. Az egyik legkedvesebb, a Tündérrózsa díszkút, Gera Katalin alkotása, a Színház parkban látható, a legérdekesebb pedig a Donnerben található, ez a város múltjáról mesélő Söröskorsó

A „Festők Városa” titulus a városhoz kötődő festőművészek tiszteletére életre hívott rendezvényhez kötődik. Olyan nemzetközileg is elismert festőinknek köszönhető ez a cím, mint Rippl-Rónai József, Vaszary János, Balázs János, Kunffy Lajos, Martyn Ferenc vagy Szász Endre. A május végi hangulatfesztivál ma a Rippl-Rónai Fesztivál nevet viseli. Igazi párizsi hangulatot idéző, bohém művésznegyeddé alakul át a kaposvári belváros azokban a napokban. Hivatásos és amatőr festők, kiállítások, koncertek egyéb programok várják az érdeklődőket tovább éltetve Rippl-Rónai szellemi-képzőművészeti-kulturális örökségét.

Természetesen Kaposvár kultúrájának alakításában fontos szerepet töltöttek be más művészek, írók, költők, zenészek, sportolók is, akiknek életművét gondozzák közintézményeinkben, emléküket utcák, épületek és emléktáblák is őrzik. Találkozhatunk velük városi sétáink során köztéri szobor formájában is, így szembe jöhet velünk Rippl-Rónai csacsifogaton vagy tanúi lehetünk Ady és Rippl-Rónai találkozásának is a Sétálóutcában. Ellátogathatunk a Takáts Gyula Emlékházba, Nagy Imre és Vaszary János szülőházához. A városunkban élt Kisfaludy Atala, akit mint első költőnőt fogadott tagjai közé a Petőfi Társaság és lánya, Szalay Fruzsina, költő és műfordító, aki a Berzsenyi Társaság alelnöke is volt. További jeles személyiséget ajánlanak figyelmünkbe a Takáts Gyula Könyvtár Virtuális kiállításai.

„A Szecesszió Városa” cím is alapvetően Rippl-Rónainak köszönhető, aki a magyar szecesszió legjelentősebb képviselője volt.  Amikor a belváros jellegzetes épületeire gondolunk inkább az „eklektika, klasszicizmus és szecesszió ötvözete” jelző lenne pontosabb. A középületek, lakóépületek többsége a múlt század fordulóján épült. Az ennél régebbi épületeink közül a legismertebb a 18. századi Dorottya-ház, amely egykor az Esterházy család Somogy vármegyei uradalmi központja volt és helyszíne Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzának. Minden év februárjában a Kaposvári Farsangi Napok rendezvénye gondoskodik a hagyományok felidézéséről és fennmaradásáról. Csokonai látogatásakor állt már az Arany Oroszlán patika épülete is, ahol fogfájását kezelték és ahol később a fiatal Rippl-Rónai József patikus segédként dolgozott. A Szecesszió Kaposváron online kiállítás segítségével is megismerkedhetünk a város szecessziós építészetével, hogy aztán sétára indulva élőben is felfedezzük az épületeket.

Tekinthetünk Kaposvárra, mint a „kultúra fellegvárára”, különösen akkor, ha a következő épületekre, intézményekre gondolunk. A város kulturális életének meghatározó helyszíne a Csiky Gergely Színház. Az 1911-ben megnyílt és a 70-es évektől a hazai színházi élet meghatározó társulatát befogadó teátrum előadásai ma is nagyon népszerűek. A közönséget és a városba látogatókat ma egy teljesen felújított és korszerűsített szecessziós épület fogadja, amely a város dísze és jelképe. A Noszlopy utcában található védett műemlékünk az art deco stílusú, eredetileg mozinak épült Szivárvány Kultúrpalota. Lamping József Kaposvári építész tervei alapján épült 1928-ban és a felújítás óta méltó helyszíne a város kulturális és művészeti eseményeinek, zenei rendezvényeknek, hangversenyeknek, színpadi előadásoknak, konferenciáknak. A Fő utca ékessége a Rippl-Rónai Múzeum az ország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézménynek az egykori Vármegyeháza épülete ad otthont, mely 1828-1832 között épült klasszicista stílusban. A múzeum állandó kiállításokkal, somogy néprajzi és természeti értékeit bemutató tárlatokkal, előadásokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja látogatóit. Digitális gyűjteményei lehetővé teszik szakmai anyagok, kiadványok online elérését az érdeklődők számára. Levéltári dokumentumok fizikai és online szolgáltatásáról a Somogy Megyei Levéltár gondoskodik a Bartók Béla utcában. Nem csak a kutatókat, hanem az érdeklődő lakosságot is szívesen látják az intézményben, akár egyéni látogatóként, akár a népszerű ismeretterjesztő programok résztvevőjeként.

 A Takáts Gyula Könyvtár és a vele szemben található Együd Árpád Kulturális Központ az egyéni és közösségi művelődés, kikapcsolódás fontos és népszerű színterei, bástyái. A krónika szerint 1825-ben Festetics László gróf 1000 forintot adományozott a nemes vármegye kebelén felállítandó, a nemzeti nyelv és művelődés csinosodására szolgáló “olvasó intézet” javára. Az Együd Árpád néprajzkutató nevét viselő „Agóra” civil szervezetek, művészeti csoportok, szakkörök és a művészti iskola otthona és a városi rendezvények fő szervezője és lebonyolítója. Korszerű kiállítóterei, színházterme előadások, koncertek és képzőművészeti kiállítások rendezését, befogadását teszi lehetővé. A város kulturális és tudományos életére évtizedek óta jelentős hatást gyakorolnak felsőoktatási intézményei: a Pannon Agrártudományi Egyetem és Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola majd az összeolvadásukkal létrejött Kaposvári Egyetem, amely ma a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus nevet viseli. Az Egyetem három intézete a toponári városrészben található Campuson üzemel, míg belvárosi épületében a Rippl-Rónai Művészeti Intézet működik és hozzá tartozik a szomszédos Németh Antal Színművészeti és Kulturális Központ a felújított egykori Latinka Ház színháztermével. Az oktatást és a tudományos kutatómunkát segítik, népszerűsítik olyan szervezetek, mint a Somogyi Tudósklub és olyan előadássorozatok, mint amilyen a könyvtárosok szervezte Kaposvári Szabadegyetem volt.

Városunk nem csak az aktív kikapcsolódásra és a látnivalók felfedezésére csábít. A sétára hívogató hangulatos, árnyas utcák kellemes pihenőhelyeket, kávézókat, cukrászdákat és éttermeket is rejtenek. Az éttermekben megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, Somogyra jellemző vad fogásokat, de fogyaszthatunk pizzát, olaszos ételeket is, süteményeket, illetve ihatunk egy finom kávét a helyi kávéházak egyikében.

Felhasznált források:


A kép forrása: