Piknik a teraszon

Amikor már túl sok a szekcióból, a tudományból, és egy kis feltöltődésre vágytok, kedves kollégák, gyertek piknikezni a teraszunkra! Napvitorlával, lampionokkal, függőágyakkal, lemezjátszóval, választható zenékkel, tatabányai bandák  minikoncertjeivel és igazgató asszony kézműves szörpjeivel várunk benneteket. Ha enni is szeretnétek, azt hoznotok kell. (Akár annyit, hogy másnak is jusson.)

Városnézés, könyvtárlátogatások

Könyvtártúra

2021 májusában nyitott megújult könyvtárunk és azóta folyamatosan vezetjük látogatónkat a könyvtár falai között. Régi és új, hagyomány és innováció kettőssége jellemzi működésünket és az épületet is. Nem érdemes a vezetőtől lemaradni, mert  a könyvtári bolyongás lesz a vége!

Minden, amit az RFID-eszközök gyakorlati használatáról tudni szeretett volna

 – avagy: Milyen a Könyvtáros élete a JAMK-ban, mióta RFID-t használnak?
Vezetett szakmai séta a József Attila Könyvtárban 2023. július 13-án (csütörtökön), 13 órakor.
A Szakmai sétát vezeti Sipos István (Softlink) és Török Csaba (JAMK).

Újvárosi kalandtúra

Töltsétek le a jamkapu applikációt, és induljatok el röpke egyórás kalandtúránkra. Ha megoldottatok minden feladatot, biztosan felismeritek majd, hogy a szocreál is lehet szép. Épületek, szobrok, domborművek – aki nem hibázik, sorsoláson vesz részt!

Bányászati és Ipari Skanzen

Európai viszonylatban is egyedülálló az a skanzen, amely a Tatabányai Múzeum szabadtéri kiállítóhelyeként működik a megyeszékhely legősibb városrészében. A volt bányászati helyszínen nem csak a szakmakultúra, de a bányászok életmódja is megjelenik – hatajtós kolóniaházakkal, korabeli műhelyekkel, iskolamúzeummal.
Az öreg XV-ös akna külszíni létesítményei eredeti állapotban várják a látogatókat. Így az acélszerkezetű aknatorony, a kasokat mozgató lenyűgöző szállítógép, a kovácsműhely, a víztorony, a fürdő-öltöző épület, a volt irodaépület, a bányamérnökség és a faléz mind-mind sajátos hangulatot áraszt.
A skanzen mára fontos helyszínévé vált a bányászhagyományok ápolásának, a bányásznapi rendezvényeknek, a kulturális találkozóknak, de egyes alkalmakkor a vállalkozó kedvű látogatók a lelkes Múzeumbarátok Köre jóvoltából működő műhelyként is láthatják a harmincas-negyvenes évek fotó-, cipész-, kovács-, fodrász stb. műhelyeit.

Tulipános Ház

Tatabánya egyik legpatinásabb épülete a volt bányatiszti kaszinó két éve áll nyitva a nagyközönség előtt. A második világháború után pártbizottsági székház, vállalati telephely működött itt, majd egyre romló műszaki állapotából egy teljes felújítás mentette meg. Közösségi- és rendezvénytér, a bányászatot bemutató kiállítás és interaktív játszóház kapott helyet abban az óvárosi épületben, amely csupán ötven méterre van a szénmedence első lejtaknájának helyszínétől.
   A háromezer négyzetméteres Tulipános Házat Toroczkai Wigand Ede tervei alapján építtette 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. A szecesszióba visszanyúló magyaros stílus, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve Tatabánya egyik legrégebbi, eredeti állapotában felújított épülete lett.

Iskolai könyvtárlátogatás – a Tatabányai Árpád Gimnázium könyvtára és a Tatai-medence iskolai könyvtárai

Időpont: 2023. július 13. (csütörtök) 10.00-12.00
Helyszín: Tatabányai Árpád Gimnázium Tatabánya, Fő tér 1. (A József Attila Könyvtárral szemben)

Program: Bemutatkozik a Tatabányai Árpád Gimnázium és könyvtára – bemutatja Polyóka Tamás igazgató, Szalay Izabella könyvtárostanár
A Tatai-medence iskolai könyvtárai és a könyvtár örökbe fogadási program – Henzer Zsuzsanna mesterpedagógus szaktanácsadó, Győri Pedagógiai Oktatási központ
a program moderátora: Tóth Viktória könyvtárostanár, a KTE FB elnöke

Kérjük, hogy a vándorgyűlés regisztrációja mellett az alábbi honlapon is jelezze részvételi szándékát: https://www.portal.ktep.hu/MKEvandgy2023

(A Könyvtárostanárok Egyesületének szervezésében)

Kiállítások

Helios fotóklub A könyv című kiállításának megnyitója

A Komáromi Helios Fotóklub Szlovákia egyik legrégebbi fotoklubja, 1959-ben alakult. Igazi nemzetközi fotóklubnak mondhatjuk, azon kívül, hogy Komáromból a környékbeli községekből, Magyarországról és Csehországból is vannak tagjaink. Jelenleg 22 tagot számlál a klub. Kiállításainkat a Komáromi Dunamenti Múzeum Zichy-palotabeli Fotógalériájában rendezzük illetve több alkalommal a Klapka téren. Az elmúlt 64 évben több mint 350 kiállítást rendeztünk. Évente részt veszünk a szlovákiai fotóklubok Petzval József elnevezésű körversenyén, ahol immár az ötödik éve az első helyen végeztünk. Évente több alkalommal rendezünk fotókirándulásokat különböző helyszínekre, sikeresen veszünk részt hazai és külföldi versenyeken. A 2017-es évben klubunkat nagy megtiszteltetés érte a Komáromi Helios Fotóklub Polgármesteri Díjban részesült. Tagjaink a város jóvoltából a patinás Megye utcai Zichy-pontban jöhetnek össze, amely Zichy-palota része. Klubunk tagjai munkásságukkal igyekeznek méltón képviselni és öregbíteni Komárom jó hírnevét.

Sportolás

Via Ferrata

A via ferrata az egyik legkedveltebb hegyi sportok közé tartozik, mivel egyszerre aktív kikapcsolódás és kihívást jelentő feladat, amihez hozzátársul még a kilátás, az erdei és a hegyi környezet, ami a fizikai fáradtság mellett feltölti a lelket.

A via ferrata mászás mindig egy sodrony mentén történik, amire a mászók folyamatosan biztosítják magukat. Olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A mászók védelmét szolgálja még a kötelező sisak, beülő, karabiner is és a kesztyű. Ezek nélkül nem lehet és nem is szabad teljesíteni a pályákat. A tatabányai via ferrata parkban jelenleg 5 pálya van, amik különböző nehézségűek és hosszúságúak, és van amelyik átfedésben van a másikkal. A pályák különlegessége, hogy míg a gravitációval és a fizika törvényeivel küzdesz, ha magad mögé tekintesz, szemkápráztató panorámában lesz részed. (https://trekhunt.com/hu/article/via-ferrata-magyarorszagon-tatabanya-csesznek)

Több nehézségi fokozatú pálya közül választhatunk, szédülésmentesség és alapvető erőnlét szükséges mindössze. Ha nem vagyunk hegymászó társaság, akkor sincs semmi gond! Ha voltunk már kalandparkok drótkötélpályáin, egy közepes erősségű pálya nem fog gondot okozni. Mászás közben megpihenhet szemünk az alant elterülő városon, jól kivehetően az egyes városrészekkel, valamint a Csónakázó-, és az
Erőműi-tóval. Szemfüles kollégák a József Attila Könyvtár épületét is felfedezhetik. Páratlan élmény!
Vezetett túrák, felszerelést biztosítanak.
9000,- Ft/fő

Sárkányhajózás a tatai tavon

július 13. 10.00
Garantáltan stresszmentes, testet-lelket melengető élményben lehet része bevállalós kollégáinknak! Könnyű túra Schlay Józseffel, a
Papírsárkányok Sárkányhajó, Természetvédelmi és Természetjáró Egyesület elnökével. Vízre szállunk az Ökoturisztikai Központ kikötőjéből, majd
jobbra indulva körutunkon feltűnik a Vízi vágóhíd, a Cifra-malom, az Axmann- és a Hamary-ház, a Tatai vár, a Vecseri zsilip, a Keresztelő
Szent János-szobor, az Esterházy-kastély, az Eötvös József Gimnázium épülete, a Lovarda, a Víztorony, mindez egy teljesen más nézőpontból, a
tó hátáról megcsodálva. A természetkedvelők örömére útba ejtjük a tündérrózsákat a Tófarok egy eldugott öblében. Mindeközben bemelegítünk
olyan izmokat, amelyekről eddig még csak nem is sejtettük, hogy léteznek!
http://papirsarkanyok.hu/

Tekerjük végig az Év Kerékpárútját!

Kerékpározás az Öreg-tó körül és az Által-ér mellett. A Vértes és a Gerecse vonulatainak nyugati szélén csordogáló Által-ér völgyében tekergő kerékpárút az ország legszebb természeti látnivalói kínálja a kerekezőknek. Középső szakaszának építése ezekben a hónapokban zajlik, így Almásfüzítőtől egészen Oroszlányig kényelmesen lehet tekerni.

A vándorgyűlés résztvevői számára a tatabányai önkormányzat zöld pályázatában vásárolt harminc intézményi kerékpárt gyűjtjük össze a helyi diákok aktív közreműködésével. Ezek a bicók a rendezvény teljes időtartama alatt rendelkezésünkre állnak, így klassz programnak ígérkezik a 2020-ban az Év Kerékpárútja megtisztelő címet elnyert – oda-vissza összesen – 30 kilométeres szakasz betekerése. Útközben rengeteg látnivaló várja a bringásokat:

Samu, az előember lelőhelyéről híres Vértesszőlősön a százéves kőhíd Tata határában a horgászparadicsomnak számító Derítő-tó a Tatai Öreg-tó a felújított Eszterházy kastéllyal és annak lovardájával a patinás Eötvös Gimnázium épülete, a 230 esztendős platánfa, a Tatai vár.

A parton számos kávézó, fagylaltozó, falatozó fogadja teraszokon a megfáradt kerékpárosokat. Pihenés közben gyönyörködhetnek a tavon élő vízimadarakban, melyek naplementekor és a kora reggeli órákban az egész Által-ér szakaszon elkísérik a bicósokat.

Akik a teljes vándorgyűlés idejére igényeltek kerékpárt, átvehetik a regisztrációnál, és távozáskor kell azt visszaadniuk. Zárat biztosítunk.

Az Év kerékpárútja szakaszról csodaszép film készült, ami kedvet ébreszt a bicózáshoz:

Egyéb program

Szűrőbuszok az egészségért

A MKE 54. Vándorgyűlésének egyik szabadon választható programja lesz július 13-án (csütörtökön) 9 és 17 óra között a Könyvtár és a Megyeháza közötti parkolóban lévő 2 db egészségügyi szűrőbusz szolgáltatásainak ingyenes igénybe vétele. A szűrőbuszok személyzete a megadott napon nyolc órában állnak az egészségüket védő és a prevencióra gondot fordító könyvtárosok rendelkezésére. Az érdeklődőknek ingyenesen lehetőségük lesz teljes testösszetétel-elemzést, csontsűrűség mérést és felső végtagi vérnyomásmérést igénybe venniük a rendelkezésre álló egészségügyi személyzettől, mely vizsgálatok fejenként kb. 15 percet vesznek igénybe.
A szűrőbuszokat egy sikeres pályázat keretében a Generali a Biztonságért Alapítvány bocsátja a rendezvényen részt vevők rendelkezésére.

Levendulás barkácsolás Pákai Tímeával

Pákai Tímea, a Kertvárosi Levendulás megálmodója 10 éve foglalkozik levendulás termékek készítésével, és rendszeresen tart kézműves órákat.
Tímea erre a foglalkozásra két egyszerű, de nagyon szép levendulás dísszel készül, melyek tematikájába a könyvek újrahasznosítását is belefűzte. Régi könyvlapokból készíthetnek a résztvevők a levendulacsokroknak tölcsért, melyet akár falra is akaszthatnak. Ezután egy befőttes üveget dekorálhatnak ki levendulával és könyvlapokkal, hogy egy csodás, egyedi mécsestartóval legyenek gazdagabbak.
A foglalkozás alatt a csodás illat garantált!

Gyöngyös barkácsolás Suller Ildivel

Csomózott karkötő készítés.

Csak a fürge ujjaid hozd magaddal! Minden mást mi biztosítunk! Csomózott karkötő virág mintás porcelán gyöngyökkel, csúszózárral a kényelmes viselet érdekében – Suller Ildivel

Textiltáska díszítés Zantleitner Zsuzsival

Hogyan lehet trendi egy textiltáska? Textilfestéssel, tetszés szerint népi motívummal vagy más elbűvölő mintával díszítve!
Alapanyagokkal és rengeteg sablonnal Zantleitnerné Szebenyi Zsuzsanna vár benneteket!

JAJ Klub – Társasjáték bemutató

A József Attila Játékklub 2021 októberében indult a Könyvtári Hét keretében. A első találkozó óta minden szombat délután megtelik a könyvtár előadóterme a társasjátékok szerelmeseivel. Hamar rendszeressé vált havi egy egész napos találkozó, amikor teljes nyitvatartási időben, azaz kilenctől ötig tart a játék. A válaszható társasjátékok alapját a könyvtár gyűjteménye adja, de a klubtagok rendszeresen érkeznek saját, otthonról hozott játékaikkal is. A vándorgyűlésen a kedvenceiket mutatják be.

Ökoszabadulódoboz

2022 könyvtári hetén alkottuk meg öko – szabadulódobozunkat. Nem csupán a feladatok kapcsolódnak a fenntarthatóság témaköréhez, hanem a felhasznált anyagok és eszközök is. Néhány lakat, nyomozás, logika és persze könyvtárhasználat… Rutinos szabadulókat is megizzasztott már játékunk.

Legendás filmek, legendás helyszínek

Cserteg István: Legendás Filmek, Legendás Helyszínek – Komárom-Esztergom megye című könyvének bemutatója.

A kötet egy megyei filmkalauz, mely a térségünkben forgatott több, mint 300 filmet veszi sorra.

Mit mutat a nyári égbolt?
Csillagles Moczik Csabival és Marcsival (MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub).
A program jó idő esetén a  Turul emlékmű parkolójában 10 óra körül  kezdődik  (a Bakancsos koncert után)
kb. 1-1,5  óra időtartamban.
A csillaglesen max. 30 fő tud részt venni, a programra jelentkezni a regisztrációs pultnál lehet.
Véradás

Adj vért, és ments meg három életet!

Július 14-én,  9-13 óráig a TMJV József Attila könyvtárban.