kultúra

kulturális programok

Bakancsos koncert

A Bárdos Lajos Vegyeskar előadása a Szelim-barlangban

Bárdos Lajos Vegyeskar

Kórusunk 1959-ben Ugrin Gábor vezetésével kezdte meg működését Tatabányai Bányász Vegyeskar néven. 1994-ben, akkori karnagyunk, Lőrinczy Margit kezdeményezésére Bárdos Lajos nevét vettük fel, melyet azóta is büszkén viselünk. Tagjaink (45-50 fő) a napi munkájuk mellett, szabadidejükben vállalják a közös éneklést, a próbákat és a fellépéseket.

Karnagyaink között tisztelhettük a már említett Ugrin Gáboron és Lőrinczy Margiton kívül – a teljesség igénye nélkül – Katona Tibort és Murányi Ferencet.

2011 januárjától a vezetői feladatokat Szeimann Zsuzsanna vette át, akinek szakmai munkáját Kovács Edina, Salló Andrea, Sándor Edit, Sárközyné Pomázi Ágnes és Soltész Kálmán szólamvezetők segítik.

Hagyományos kórusmuzsikát éneklünk. Repertoárunk felöleli a kórusirodalom széles skáláját a reneszánsz művektől kezdve egészen a XXI. századi darabokig, különös gondot fordítva Kodály Zoltán, valamint a névadó zeneszerző, Bárdos Lajos kórusműveire. Világi kórusokhoz viszonyítva nagy egyházi repertoárral büszkélkedhetünk, és gyakran éneklünk templomi környezetben. Szívesen adunk elő igényes népdalfeldolgozásokat, és néhány bányász dallal őrizzük Tatabánya bányászhagyományait. A kor elvárásaihoz igazodva könnyedebb hangvételű darabokat, spirituálékat és könnyűzenei feldolgozásokat is örömmel éneklünk. Szívesen dalolunk hangszeres kísérettel is.

2016 januárjában nagy megtiszteltetés érte közösségünket: Tatabánya Kultúrájáért Díjban részesültünk.

2014 óta szervezzük meg a Szelim-barlangban Bakancsos koncertjeinket, melyet minden évben érdeklődéssel várnak a tatabányaiak, sőt a környező települések koncertlátogatói is.

A koncertnek otthont adó barlang “ablaka” a város felé néz, kiegészítve a Turul Emlékmű Tatabánya fölé magasodó szárnyainak látványát. A harmincas évek ásatásai során előkerült leletek arra utalnak, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt lakta, használta a barlangot a neandervölgyi ember. Mamut, ősbölény, óriásszarvas csontmaradványok, kőeszközök tanúskodnak az itt élő ősökről. 

A későbbi korokból származó temérdek emberi csont alapozta meg a Szelim barlang legendáját. A legismertebb monda szerint a török időkben hét környékbeli falu – Bánhida, Galla, Környe, Szőllős, Baj, Agostyán, Tardos – népe rejtőzött el itt a térségben fosztogató sereg elől, akik végül rájuk találtak és elpusztították őket. Bár a monda a török időkről regél, az embercsontok korát a régészek inkább a tatárjárás idejére becsülik.

Kedves Közönségünk!

Programunk címe nem véletlenül BAKANCSOS KONCERT! A rendezvényre mindenképpen kényelmes, a hűvösebb klímát is figyelembe vevő öltözetben jöjjenek!

A barlanghoz való lejáratot egy jól kiépített tanösvényen lehet megközelíteni, amely a buszmegállótól kényelmes, 20 perces sétára van. A tanösvény végén egy meredekebb lépcsősor vezet le a barlang bejáratához. A koncert idejére 70 széket tudunk biztosítani, további ülőhelyek a sziklapárkányokon lesznek. Lehet hozni esetleg plédet, párnát a kényelmesebb elhelyezkedés érdekében. A koncert időtartama kb. 1 óra.

Tehát programunk előtt lesz egy kis kihívás, de mindenkire vigyázunk, az élmény pedig megéri a fáradozást!

Reméljük, hogy az Önök számára is emlékezetes estét sikerül szereznünk ebben a csodálatos természeti környezetben!

Autóbusz különjárat a Bakancsos koncertre:

Seamróg ír kocsmazene a könyvtárban

Az ír pubok hangulatát csempészi a könyvtár teraszára a Seamróg Tatai Ír Zenekar. Az országszerte szívesen látott csapat repertoárjában az ír szabadságharcokhoz kapcsolódó történelmi tárgyú és fiatalabb patrióta dalok, balladák, a tengerész élethez, vagy épp a kocsmához kapcsolódó népszerű énekek mellett a magyar népdalok is szerepelnek. Az idén 15 esztendős zenekar egyedi hangzását a vándorgyűlés résztvevői a könyvtár felől, míg a nagyközönség a terasz másik oldalán, az intézményünk melletti Béke Parkban kialakított szabadtéri piknik kertben élvezheti.

Makám lemezbemutató koncert a könyvtárban

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe.
A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.
A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot (1984 -1990) finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein (1990-1999) melyben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába.
A zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi.
Az utóbbi egy évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Lázár Erika voltak a Makám énekes szólistái.
A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett a Makám a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad.

A Makám új vállalkozása, az újévben, hogy Weöres és Ady után és mellett, a mai költőgeneneráció munkáit is felmutassa, úgy is, mint Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, László Noémi, Szabó T. Anna, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor verseit. Közreműködik Okos Viola-ének, hegedű, Krulik Zoltán-gitár, zeneszerző, ének, Bata István-basszusgitár és Restás Gergő ütőhangszerek, ének.

Ismerjék meg az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Videótárának új kutatótermét és a Fényképtár gyűjteményét az MKE 52. Vándorgyűlésén!

Az MKE 52. budapesti vándorgyűlése 0. napján, 2021. július 7-én, lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érdeklődők a virtuális tér segítségével, hét kisfilmen keresztül megismerjék az OSZK legújabb kutatóterét és fényképtári gyűjteményét.

1. A Kápolnatér története. A Szent Jobb-kápolnától a Fényképtár kutatóterének kialakításáig

2. A Fotótér online felületének ismertetése az első világháború és Szabó Dénes képein keresztül

3. A diafilmrajztestek bemutatása

4. Panorámakép a budai Várról 1873

5. Régi fényképalbumok a 19. századból

6. Sztereóképek divatja

7. Kortárs gyűjteményünk egy-egy értékes műkincse

A nap folyamán a fényképtári kollégák a fenykeptar@oszk.hu címre várják az érdeklődők kérdéseit is, amelyekre 14 órakor élő bejelentkezés során válaszolnak. Természetesen a vándorgyűlés résztvevői ekkor személyesen is feltehetik kérdéseiket.

Csatlakozás az élő bejelentkezéshez az alábbi linken lehetséges.

Szeretettel várjuk Önöket a kulturális szakmai programon!

Ha bármilyen kérdés felmerülne a rendezvény kapcsán, kérjük, küldjék meg a vandorgyules@oszk.hu címre.

Köszönettel és üdvözlettel:

az MKE 52. Vándorgyűlése szervezői