Kaposvári Campus

A MATE Kaposvári Campusáról

Somogyország kincse a Kaposvári Campus. A város határában található egyetemi kampusz vonzó épületegyüttese az ország egyik legüdítőbb természeti környezetében található, amely magával ragadja az idelátogatókat és a hallgatókban, oktatókban is erős kötődést képes kialakítani. A park hatalmas fáinak, rendezett bokrainak és virágzó ágyásainak összképét a madarak csicsergése és az ágak között ugráló, hancúrozó mókusok mindennapi látványa teszi mesebelivé.

Kaposváron a felsőoktatási képzés a jogelőd intézmények révén több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Az agrártudományi képzés bázisa az 1961-ben alapított Kaposvári Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum, 1971-től Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola, majd 1986-tól Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kara. A pedagógusképzés fundamentuma a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola, melynek jogelődje az 1951-ben megszervezett középfokú állami tanítóképző, ami 1959-től felsőfokú intézet, majd 1974-től Tanítóképző Főiskolaként működött.

A 2000-ben megalakult Kaposvári Egyetem 2004-ben tovább bővült a gazdaságtudományi és művészeti főiskolai majd egyetemi karokkal.

A felsőoktatási struktúra átalakításakor, 2020. augusztus 1. napjával a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadását követően 2021. február 1-jén megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Az Egyetemhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. Így nem csupán egy oktatási intézmény, hanem az ágazat tudományos, gyakorlati és innovációs központja jött létre, mely felvállalta a jogelőd intézmények értékeinek megőrzését, hagyományainak továbbvitelét.

Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen 20 intézet működik, melyek campusokon átívelően látják el az oktatási, kutatási, művészeti és innovációs alaptevékenységeket.

A MATE Kaposvári Campus négy intézeti központ székhelye:

Állattenyésztési Tudományok Intézet
Élettani és Takarmányozástani Intézet
Neveléstudományi Intézet
Rippl-Rónai Művészeti Intézet

A Kaposvári Campus küldetése, hogy felismerje és támogassa a régió oktatási, kutatási-fejlesztési és innovációs igényeit, valamint együttműködjön a térség ipari, mezőgazdasági, oktatási és művészeti intézményeivel. Tudásközponti szerepet kíván betölteni a térségben. A Campuson a hagyományos képzési paletta a közelmúltban a műszaki képzéssel bővült, elindul az élelmiszermérnök képzés és a gépipari képzési terület fejlesztése is folyamatban van. A Campuson az oktatással párhuzamosan széleskörű kutatások folynak, amelyek jellemzően interdiszciplinárisak és kapcsolódnak a főbb hazai és nemzetközi prioritásokhoz. Az élelmiszerbiztonság, a vidékfejlesztés, az állatasszisztált pedagógia mellett méltán nyer teret a művészetközvetítés. A Campus az állattenyésztési tudományok, illetve a gazdálkodás- és szervezéstudományok doktori iskolának ad otthont.

A Kaposvári Campus különlegesen vonzó értékekkel is rendelkezik. Itt működik Magyarország legnagyobb fedett lovardáját magába foglaló Pannon Lovasakadémia és a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont, Szarvasfarm. Évente kerül megrendezésre a KÁN Egyetemi Napok az ország egyik legzöldebb és legszebb kampuszán. A szakemberek és a lakosság egyaránt kedvelt programja nagyszabású országos tenyészállat-kiállítás, amely szakmai, kulturális és családi rendezvény is egyben.

A Campus kiadványa