Somogyország

Somogy megye

Szelíd, lankás “Széptájú Somogy” melynek egyik vadregényes erdőrengetege a Zselic, valamikor a betyárok rejtekhelye, ma a túrázók, vadászok paradicsoma és csillagnézők fényszennyezés mentes oázisa.

Somogy az egyik legnagyobb területű, ám legritkábban lakott megye, amely gazdag természeti értékekkel rendelkezik. A terület nyugtalan, hegyes-völgyes, dombos felszínű, síkság csak a folyóvölgyekben található. Az erdőkkel, folyókkal, patakokkal, lápokkal tagolt vidék jellemzően szubmediterrán növény és állatvilágban gazdag. Északról a Balaton, délről a Dráva határolja, nyugatról a Zalai-dombság, keletről a Tolnai-hegyhát és a Baranyai-dombság öleli körbe. Kelet-nyugat irányban szeli át a Kapos-folyó, melynek völgye környezetvédelmi szempontból ökológiai folyosóként van nyilvántartva, olyan természetes élősávot képez, amely lehetővé teszi az állat- és növényfajok számára a vándorlást. Lenyűgöző természetvédelmi területek várják a látogatókat a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben, a Baláta-tó és Kaszópuszta környékén vagy a Zselici Tájvédelmi Körzet területén. Kisvasútra is szállhatunk Almamelléken, Mesztegnyőn, Kaszón vagy Balatonfenyvesen, így megközelítve az élőhelyeket háborítatlanul élvezhetjük a természeti környezet szépségeit.

Nem csak természeti értékek, hanem egyéb figyelemreméltó látnivalók is várják a Somogyországba érkezőket. Megtekinthetők történelmi emlékhelyek, jelentős műemlékek, melyek a megye legrégibb múltjáról mesélnek, Somogyvámos Pusztatornya  a Somogyfajszi Őskohó Múzeum vagy a Somogyvári Apátság Romjai. Számos híres költőnk, írónk szülőháza, alkotóháza található meg a megye köszségeiben, városaiban. Felkereshető többek között a Berzsenyi Dániel Emlékház Niklán, a Fekete István Emlékház Göllében vagy a Takáts Gyula Emlékház Kaposváron. Festőinkre is büszkék vagyunk, aki Kaposváron jár, biztosan kilátogat a Rippl-Rónai Villába, a Balaton felé tartva éppen útba esik a Kunffy Lajos Emlékház Somogytúron és érdemes felkeresni a különleges hagyatékot őrző Szász Endre Kastélymúzeumot is Várdán.

További jelentős kulturális emlékek őrzői településeink, köztük megyeszékhelyünk a Kapos-folyó két partján elterülő Kaposvár számos intézményével, látnivalójával. Iskolavárosunk Csurgó, ahol a református gimnázium két évszázados öreg falai és könyvtára őrzi többek között Csokonai Vitéz Mihály szellemét. A népi élet és kultúra bemutatására, a hagyományok továbbadására vállalkozik a Zselicben elterülő Szennai Skanzen, amelynek programjai messze földön híresek és nagyon sok látogatót vonzanak. Innét indultak a környéken nagyon népszerű és napjainkban országosan is egyre ismertebbé váló népzenei formáció, a Z-generáció tagjai. A népművészet hagyományait őrzi BuzsákKarádBalatonendrédAndocs már a 16. század óta kegyhely, a búcsújárás hagyományát és egy különleges szertartást – a Mária szobor öltöztetést – máig megőrizte.

Somogy gasztronómiai és borkultúrája is tartogat különleges élményeket. A Dél-Balatoni Borvidéken már a kelták és rómaiak is termesztettek szőlőt, készítettek bort, a boglári, lellei borok, pezsgők méltán kedveltek. A somogyiak népszerű kirándulóhelye a balatonlellei Kishegy, ahol a túrázókat a finom ételek, italok mellett lenyűgöző panoráma is várja. A megye második legnépesebb települése a „Balaton és az operett fővárosának” is nevezett Siófok jellegzetes víztornyával távolról integetve hívogatja látogatóit. Nyáron Ezüst,- és Aranypartja zsúfolásig megtelik a víz, a napfény és a nyüzsgő éjszakai élet kedvelőivel. Somogy régi ételei vagy a somogyi erdők kincsei számos vendéglő étlapján szerepelnek. A Hotel Kardosfa erdei szálló éttermében és a Szarvasfarm Zselicvad Étteremében nagyrészt helyi alapanyagokból – vad- és háziállatok húsából, a Zselicben gyűjthető gombákból, vadgyümölcsökből, fűszernövényekből – készült ételek várják a látogatókat. Sokféle finomság kóstolható olyan rendezvényeken is, mint a Mesztegnyői Rétesfesztivál, vagy a Zselici Tüzeslecsó Fesztivál.

Felemelő látványban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Somogy déli határára, Őrtilos környékére és a Szentmihály hegyről megcsodálják a Dráva és a Mura folyók találkozására nyíló panorámát. Hasonló kuriózumot kínál az éjszakai csillagos égbolt önfeledt kémlelésére vágyóknak a Zselici Csillagpark. A vizek szerelmeseinek a Dráva és a Balaton mellett a gyógy- és termálvizek jelenthetnek felüdülést: az Igali Gyógyfürdő, a Virágfürdő Kaposváron, a nagyatádi, barcsi, marcali élményfürdők kínálják komplex szolgáltatásaikat. A lovasprogramok kedvelői felkereshetik a nemzetközi hírű lovasíjász, Kassai Lajos birtokát Kaposmérőben, ahol rendszeresen rendeznek bemutatókat, versenyeket és az őseink kultúrájával ismerkedő érdeklődőket nyílt napokra is várják.