Nekünk Tatabánya...

Nekünk Tatabánya...

Négy elődtelepülésből vált várossá 76 esztendővel ezelőtt. Az értékteremtés így nem csupán hét évtizedre, hanem több évszázados múltra tekint vissza. Környéke már ősidők óta lakott helynek számít, amit az itt talált bronzkori, illetve a nyugati határában nemrég feltárt római kori leletek is igazolnak. Legrégebbi elődtelepülése, Bánhida első okleveles említése 1288-ból való.

Tatabánya egyszerre idős és fiatal település – történelmi múlttal és a legmodernebb technológiával rendelkező iparral. A soknemzetiségű lakosság mind a kultúra, mind az oktatás-nevelés területén színes alapot teremt.

Ebben a gazdag szellemi környezetben, folyamatosan megújuló közművelődési-, közgyűjteményi infrastruktúra ad otthont a közösségek számára. Többszáz civil szervezet működése, pezsgő sportélet, és szabadidős programok jellemzik Tatabányát.

Az ország egyik legnagyobb zöld belterülettel rendelkező városaként olyan természeti környezettel rendelkezik, amely parkjaival a hétköznapokban is megfelelő helyet biztosít a mozgásra, a szabad levegőn tölthető tevékenységekre.

A szomszédos Környe településsel közös területű ipari park folyamatos fejlődésével a lakosság összetétele napjainkban ugyanolyan mértékben változik, mint száz esztendővel ezelőtt a bányászat bővülése kapcsán. Ez a modernkori folyamat újabb és újabb kihívás elé állítja mind a városvezetést, mind a közművelődési-, közgyűjteményi intézményeket.

Tatabányán egyszerre van jelen az őslakosság, a ki- és betelepítéseket megélt nemzetiségek, a bányászat működtetésére hozzánk érkező iparos családok és utódaik, valamint a jelen kor termelői által foglalkoztatott hazai és külhoni munkaerő.

A programok, előadások, kisebb-nagyobb rendezvények, a megújult közösségi terek, a bővülő sport infrastruktúra mind-mind a lakosság igényeit szolgálja. Karnyújtásnyira elérhető a kerékpáros- és gyalogos turizmus megannyi lehetősége, közösségi közlekedéssel is könnyen megközelíthető megyénk és a szomszédos régiók épített és természeti öröksége. Így válik teljessé Tatabánya állandó és ideiglenesen itt élő lakossága számára ezernyi lehetőség – legyen szó munkavállalásról, tanulásról vagy a szabadidő eltöltéséről.

Nekünk a könyvtár…

Gyönyörű és modern könyvtárépületünk 2021 májusában került az olvasók birtokába, és azóta a

legfontosabb hívószavaink  az együtt, a közösség, a nyitottság, a szakmaiság, a fenntarthatóság és az innováció.

Nekünk Tatabánya, nekünk a könyvtár – júliusban nektek is!