MKE 55. Vándorgyűlés

kulturális programok

Alsóvárosi templomban orgonakoncert és az mIsidore kórus előadása

Időpont: 2024. július 17. (szerda) 20:00
(térítésmentes program)

Helyszín: Szegedi Havas Boldogasszony templom
6725 Szeged, Mátyás király tér 26.
.

Az Alsóvárosi Ferences templom elődje a Szent Péter Árpád-kori ispotálytemplom. A Havas Boldogasszony-templomot a 15. század második felében kezdték el építeni, amely több periódusban épült fel. Az építést 1503-ban fejezték be, 1509. augusztus 5-én szentelték fel a templomot a – római Santa Maria Maggiore nyomán – Havas Boldogasszony tiszteletére. A török kiűzése (1686) után a kolostor hanyatlott, de nem néptelenedett el. A szegedi barokk világnak alighanem legnagyobb művészi teljesítménye az alsóvárosi templom rekonstrukciója. A templomtorony 1783-ban, a sisakja csak 1827-ben lett készen. A keresztelőkápolnává átalakított toronyalj falfestményeit 1948–49-ben készítette Kontuly Béla. A templom megrepedt nagyharangját, a Paprikaharangot 2005. július 9-én a hívek adományából újra cserélték.

Az est fellépői Nagy Gerda orgonaművész, Szilágyi Zita énekművész és a mIsidore kórus.

Nagy Gerda a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán szerzett orgonatanári diplomát Dr. Csanádi László növendékeként. Több nemzetközi orgonaverseny díjazottja, sikerrel koncertezett Magyarországon kívül Olaszországban, Svájcban és Németországban.

Szilágyi Zita a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti karán szerzett operaének-művész diplomát Dr. Temesi Mária növendékeként. Egyetemi évei alatt részt vett többek között Sass Sylvia, Marton Éva, Bátori Éva és Szinetár Miklós mesterkurzusain. 2022-től a Szegedi Nemzeti Színház énekkari művésze, emellett rendszeresen énekel Szegeden és a környéken megrendezett koncerteken szólistaként.

A mIsidore-kórust a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának munkatársai alkotják, a társulat őse 2012-ben verbuválódott egy alkalmi fellépésre: a Könyvtári Éjszakán előadott színdarab betétdalát adták elő vállalkozó kedvű munkatársaink. A mIsidore kórust hivatalosan egy évvel később, 2013-ban alapítottuk. A névválasztás nem véletlen volt, de több körös szavazás előzte meg a kiválasztást.
A máig használatos mIsidore elnevezés Szt. Izidor nevét rejti, aki II. János Pál pápa döntése értelmében 1999 óta az internet és a technika védőszentje. A név többi része szójáték: a dó-re-mi hangsor bújik meg benne. A repertoár a kínai kánonoktól a bordalokig terjed, az utóbbi időben elsősorban megzenésített versekkel bővült.

Szabadtéri táncbemutató és táncház

Időpont: 2024. július 18. (csütörtök) 20.00
(térítésmentes program)

Helyszín: Dugonics tér
eső esetén Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Tiszavirág Néptáncegyesület

Tiszavirág Néptáncegyesület

Alapításunk – Működésünk:
Egyesületünk 2016-ban alakult, deszki, röszkei és szegedi csoportokkal. Jelenleg közel 250 táncos tartozik a „Tiszavirág családhoz”.
Az egyesület vezetője Tóth Gábor néptáncpedagógus, Örökség-díjas néptánc oktató és felesége Goda Katalin, Örökség-díjas néptánc oktató, tánckarvezető, Tímár Attila.
Működésünkhöz a legnagyobb támogatást Deszk községtől és a 2005 decemberében megalapított Deszk Község Népművészetéért Alapítványtól illetve a
szegedi székhelyű ÁGOTA Alapítványtól kapjuk.
Gyermek és ifjúsági csoportjaink, évek óta rendszeres meghívottjai az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által megrendezésre kerülő Gyermek és Ifjúsági Néptáncantológiának.
Működésünk ideje alatt három alkalommal nyertük el a KIVÁLÓAN MINŐSÜLT EGYÜTTES címet: 2016-ban, 2019-ben és 2022-ben is, ezért az
együttesünk 2023. márciusában MARTIN PLAKETTET kapott.

Társadalmi felelősségvállalás:
Számunkra a COVID nemcsak kihívást és megoldandó feladatokat adott, hanem egy olyan közösséggel való testvérkapcsolat kialakulását, amely által egy kicsit más szemmel nézhetünk a világra, odaadással, felelősséggel, elhivatottsággal fordulunk a nehezebb sorsú gyerekek, fiatalok felé.
Táncosaink önkéntesként részt vesznek az állami gondoskodásban levő gyerekekért és fiatalokért munkálkodó közösség, az ÁGOTA Alapítvány évente megrendezésre kerülő nyári táborában és évközi rendezvényein. Ez az önkéntes munka olyan erőforrás, amely a fiataljaink szemléletének formálásában, értékrendjük megerősítésében jelenthet előrelépést.

A Tiszavirág:
A legkülönfélébbek vagyunk, mégis egységet képviselünk a magunk sokszínűségével.
Amikor arról beszéltünk, hogyan mutassuk be magunkat, egyöntetű volt a válasz…mi egy CSALÁD vagyunk. A tánc és a közösség mindannyiónknak egy
olyan szigetet jelent a mindennapokban, ahol a nehézségek háttérbe szorulnak és erőt tudunk meríteni az együtt töltött időből.

Fények Szegeden – éjszakai városi séta

Időpont: 2024. július 18. (csütörtök) 21:00
(térítésmentes program)

Gyülekezés: a Somogyi-könyvtár főbejáratánál (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Vezető: Kukkonka Judit

 

Fények Szegeden Somogyi-könyvtár

Éjszakai toronylátogatás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

Időpont: 2024. július 18. (csütörtök) 21:00-23:00 között
(térítésmentes program)

 

Istók Anna: A szemérem határai című könyvének bemutatója

Időpont: 2024. július 18. (csütörtök) 14.00-15.00
(térítésmentes program)

Helyszín: Somogyi-könyvtár Stefánia fiókkönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

A szerzővel Bene Zoltán, József Attila-díjas író, az Irodalmi Jelen szerkesztője beszélget.

Istók Anna humora, ahogy Mészöly mondta egykor Esterházyra, ontológiai derű. Kíméletlenül őszinte próza az övé, de ez nem jelenti azt, hogy kíméletlen lenne. Mindig van benne megengedés, elengedés, alázat. Nem akar kioktatni, bölcs és nem bölcselkedő, nem oktat, csak csodálkozik. Ezért jó olvasni. Istók Anna nem rajzol nagy tablókat, mert tudja, hogy nincsenek olyanok, legtöbbször közel megy, érezni az illatokat, látni a ráncokat, és nagy élvezet vele menni. (Grecsó Krisztián)

A szerző korábbi művei:

Éhes felhő a napot (2017), Semmiért egészen (2019), Elejétől a végéig (2022).

Novellái rendszeresen jelennek meg különböző folyóiratokban.

Schmöltz Margit: Botticelli szerelmei című könyvének bemutatója

Időpont: 2024. július 19. (péntek) 15.00-16.00
(térítésmentes program)

Helyszín: Somogyi-könyvtár Stefánia fiókkönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

Schmöltz Margit esztergomi írónő – civilben könyvtáros – legutóbbi, Botticelli szerelmei című regényéről mesél. Kevesen tudják, hogy a Vitéz János egykori dolgozószobáját díszítő erények figuráit, vagy legalábbis egyet ezek közül, Sandro Botticelli festhette. A regény szövevényes szerkezetű, az olvasót többször is meglepi. A történet a korabeli élet kuriózumaival, a festészettel éppen úgy foglalkozik, mint a női lélekkel és az alkotással. A szegedi könyvbemutatón mindenkit szeretettel várunk!

Bővebben az írónőről: https://schmoltz.webnode.hu/