MKE 55. Vándorgyűlés

kiegészítő programok

Amennyiben tömegközlekedéssel érkeznek Szegedre, javasoljuk, hogy helyben a helyi járati autóbusz-közlekedést, vagy a helyi taxis társaságok szolgáltatásait vegyék igénybe. Ezekről bővebben a Hasznos információk menü alatti Közlekedés almenüben tájékozódhat.

Körbevezetések, könyvtárlátogatások

Körbevezetés az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Általános könyvtárbemutató (kb. 45 perc, feliratkozás a helyszínen)

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér 10.)

Időpont:

 • 2024. július 17. 13.00-13.45
 • 2024. július 18. 9.00-9.45
 • 2024. július 19. 10.00-10.45
 • 2024. július 19. 13.00-13.45

Különgyűjteményi túra az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Különgyűjteményekre fókuszáló körbevezetés (kb. 60 perc, feliratkozás a helyszínen)

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér 10.)

Időpont:

 • 2024. július 17. 14.00-15.00
 • 2024. július 18. 10.00-11.00
 • 2024. július 19. 10.00-11.00
 • 2024. július 19. 13.00-14.00

Digi-túra az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Látogatás a digitalizáláson, eszközök bemutatása (kb. 60 perc, feliratkozás a helyszínen)

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér 10.)

Időpont:

 • 2024. július 17. 15.00-16.00
 • 2024. július 18. 10.00-11.00
 • 2024. július 19. 10.00-11.00
 • 2024. július 19. 13.00-14.00

Informatikai túra az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Az informatikai infrastruktúra bemutatása (kb. 60 perc, feliratkozás a helyszínen)

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér 10.)

Időpont:

 • 2024. július 18. 10.00-11.00
 • 2024. július 19. 10.00-11.00
 • 2024. július 19. 13.00-14.00

Foglalkozáslátogatás a Somogyi-könyvtár Északi fiókkönyvtárában

Nyári tábor – drámapedagógus vendéggel

Helyszín: Somogyi-könyvtár Északi fiókkönyvtárában (Szeged, Gáspár Zoltán utca 6.)

Időpont:

 • 2024. július 18. 9.00-11.00

Könyvtárlátogatás a Somogyi-könyvtár Stefánia fiókkönyvtárában

Helyszín: Somogyi-könyvtár Stefánia fiókkönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

Időpont:

 • 2024. július 19. 10.00-11.00

Könyvtárlátogatás a Somogyi-könyvtárban

Helyszín: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Időpont:

 • 2024. július 19. 15.00-16.00

Kiállítások

Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább

Karikó Katalin kiállítás2023 októberében ajánlotta fel Karikó Katalin, hogy a Nobel-díját elhozza a Szegedi Tudományegyetemre. Az érem hiteles másolatát az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora nemrég alma materének ajándékozta, ezért jött létre egy új, állandó kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtár földszinti terében. A kiállítás gazdag tartalommal fogadja az érdeklődőket.

 Interaktív módon fedezhetők fel Karikó Katalin személyes és tudományos életének állomásai egy virtuális kiállítás formájában. Böngészhetjük digitálisan a Karikó Katalin személyes tárgyaiból és dokumentumaiból álló gyűjteményt, de a tárlókban is láthatunk ízelítőt a gyermekkori emlékekből (iskolai füzetek, tolltartó, fényképezőgép, kiváló tanuló érem, tanulmányi versenyeken szerzett oklevelek stb). Egyetemi éveiből számos különleges dolgot megpillanthatunk, például a leckekönyvét, a biológus diplomáját, a szakdolgozatát vagy a doktori értekezését. A kiállított tárgyak mellett az élettörténetét és az mRNS molekula felfedezéséig vivő kalandos utat is végigkövethetjük.

Számos Karikó Katalinnak adományozott díjat és elismerést is megtekinthetünk a kiállításon, amelynek némelyike képzőművészeti alkotás is egyben. Mindezek valódi megkoronázása a központi vitrinben kiállított Nobel-díj.

A kiállítás ingyenes látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyitvatartási idejében.

Fénykép forrása: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Mesélő évszázadok – a Somogyi könyvtár legrégebbi kincsei

Nyári kiállításA Gyűjteményi és Helyismereti Osztály munkatársai a Somogyi-könyvtár régi könyves állományából ezúttal olyan kiadványokat mutatnak be az érdeklődő közönségnek, amelyek a nyomtatás történetének legkorábbi időszakát képviselik.

A 15. század vége, 16. század eleje ennek az új könyvkészítési eljárásnak a térhódítását jelentette, amikor a Gutenberg nevéhez kötött, cserélhető, öntött betűkön alapuló sokszorosítási eljárás Európa nagy részén megjelent, és a nyomdaműhelyekből kikerülő termékek az írott kultúra valamennyi területét érintették. Míg az 1500 előtt kiadott könyvek kapcsán az ősnyomtatványok koráról szokás beszélni, addig a következő században az antikváknak is nevezett nyomdatermékek már a modern könyvek számos jellegzetességével rendelkeztek.

Kiállításunk erről a helyzetről, a nyomtatott kultúra ötszáz évvel ezelőtti állapotáról nyújt egy “pillanatfelvételt”. A bemutatott darabok részben a korabeli nyomdászat lehetőségeit, fejlődését reprezentálják, részben arra nyújtanak példát, hogyan jelentek meg a könyvek lapjain az új események, vívmányok, felfedezések az élet legkülönfélébb területeire vonatkozóan. Az akkori nyugat-európai közvéleményt például a Luther által elindított vallási mozgalom foglalkoztatta leginkább, a kibontakozó vitákban mindkét fél megpróbálta kihasználni a nyomtatott sajtó által nyújtott lehetőségeket. Hazánkban az Oszmán Birodalom által jelentett fenyegetés kapott nagy figyelmet, a folyamatos harcokról, egyre növekvő veszélyről szóló beszámolók már a mohácsi katasztrófa felé vezető utat jelenítették meg. A kontinens másik végén viszont kitárult a világ, a portugál és spanyol zászló alatt hajózó felfedezők tapasztalatai minden országban népszerű olvasmánynak számítottak. A nyomtatás a tudományos információáramlást is meggyorsította, az új ötletek, találmányok, eljárások sokkal könnyebben elérhetővé válltak az adott terület művelői számára. Az irodalom természetesen szintén hasznát látta a nyomtatásnak: a kor humanistáinak (Rotterdami Erasmus, Morus Tamás, Henricus Agrippa) fontos célja volt mind az ókori klasszikusok, mind a saját műveik sajtó alá rendezése.

Ebbe a sokszínű, tartalmában és formájában egyre gazdagabbá váló világba nyerhetnek bepillantást a kiállítást megtekintő olvasóink.

Fénykép forrása: Somogyi-könyvtár

Több mint 50 év Szegeden - Dusha Béla fotóművész kiállítása

Dusha Béla több évtizede él és dolgozik Szegeden. Csodálatos fotóival találkozhatott már a közönség könyvekben, képeslapon, kiállításokon.

A megrendezésre kerülő kiállításban kiemelt szerepet kapnak a városról készült képek, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett előadásai és a város alkotóművészei is.

„_Fotókiállításaim, felvételeim megismételhetetlen pillanatokat, hangulatokat őriznek_.”
Dusha Béla

https://www.dusha.hu/

Helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér

A vándorgyűlés honlapján látható Szeged fotót Dusha Béla készítette.

Fényképek forrása: Dusha Béla

CSENDÜLŐ - A Bródy Sándor Könyvtár silent book kiállítása

CSENDÜLŐ - A Bródy Sándor Könyvtár silent book kiállításaAngolul csendes könyv (silent book), magyarul képkönyv az elnevezése annak a rendhagyó könyvtípusnak, amely szöveges kíséret nélkül, csak képek segítségével mesél el egy történetet. A témák mindenféle korosztályt megszólítanak, így az egészen kicsi gyermek és a felnőtt egyaránt találhat magának izgalmas könyveket. Gyerekkönyvtárosok, biblioterapeuták beépíthetik a foglalkozásaikba, rendkívül sok területen fejleszt: bővíti a szókincset, megtanít érvelni, erősíti az élőszavas mesélést, a képek által érzékenyít a képzőművészetekre, fejleszti a fantáziát, a kreativitást, az érzelmi intelligenciát és nem utolsó sorban olvasásra, a könyv szeretetére nevel…

Révész Emese művészettörténész szerint ezek az illusztrált könyvek kifejezetten hangsúlyozzák az a tényt, hogy az illusztrációk és képek vizuális nyelve semmiképpen sem másodlagos az írott nyelvhez képest. Ráadásul olyan egyetemes erővel és potenciállal rendelkeznek, amely felülír minden nyelvi korlátot.

2017-ben, amikor a svájci szerzőpáros, Germano Zullo és Albertine Wie die Vögel (Mint a madarak ) című mesekönyvére rábukkantunk egy online webáruházban, elsősorban a ragyogó színekkel illusztrált és humoros borítója miatt vásároltuk meg, anélkül, hogy tudtuk volna, milyen kincset találtunk. Akkor még számunkra teljesen ismeretlen volt a silent book műfaja, ellenben rendkívül érdekesnek találtuk a szöveg nélküliségét. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan működik a gyakorlatban – könyvtári csoportfoglalkozásokon – ez a páratlan interpretációs szabadságot kínáló könyvfajta.

Folyamatosan kutattunk a témában, s a végtelenül bőséges külföldi szakirodalom alapján egyre több szöveg nélküli képeskönyvet ismertünk meg és szereztünk be könyvtárunk számára. Ma már tudatosan gyarapítjuk és fejlesztjük gyűjteményünket, jelenleg több mint 250 silent book található polcainkon, melyek között gyerekeknek és felnőtteknek szólók egyaránt fellelhetők.

Fontos feladatunknak tekintjük a silent book népszerűsítését mind a könyvtárhasználók, mind pedig a gyerekekkel foglalkozó szakemberek körében. Ennek érdekében több kiállítást rendeztünk városi és felsőoktatási könyvtárakban, gyermekkönyvesboltokban, galériákban. 2021-ben országos silent book konferenciát szerveztünk, melyen a témában jártas jeles szakemberek előadásai mellett bemutató foglalkozásokat tartottunk.

Csányi Dóra – aki a Csimota Könyvkiadó vezetőjeként a hazai silent book kiadás úttörőjének számít – kiemeli, hogy a szöveg nélküli képkönyv visszakanyarodik egy sokkal archaikusabb mesélési módhoz, mint a mai felolvasás. A mesélés szabadságát tudja újra megteremteni azáltal, hogy visszaadja a mesélőnek a hagyományos szerepét: a történetet mindig úgy mesélheti el, ahogy az az adott szituációban a legmegfelelőbb.

Látogatható július 17-20. között a könyvtár nyitva tartási idejében.

Helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér

Fényképek forrása: Bródy Sándor Könyvtár

Szakmai foglalkozások

Kézművesfoglalkozás a Somogyi-könyvtárban

Helyszín: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Időpont:

 • 2024. július 18. 9.00-11.00
 • 2024. július 19. 9.00-12.00

Sportolás

Könyvtáros Olimpia 2024

Szeged egy igazi sportváros! Minden hétvégén közösségi sportesemények várják a mozogni vágyó városlakókat. Az idei vándorgyűlésen, mivel az olimpia éve van, „Olimpiai Játékokon” való részvételre biztatjuk a regisztráló könyvtárosokat.

A 2024. július 18-19. között megrendezendő Szegedi Könyvtáros Olimpián azok vehetnek részt, akik a Vándorgyűlés honlapján található regisztrációs felületen előzetesen jelentkeznek.

A sportágak: futás, gyaloglás, jóga, sárkányhajózás, tánc

Időbeosztás:

Könyvtáros Olimpia 1. – 2024. július 18.
Futás Judittal (7.00)
Jógázás Mankával a szabadban (8.30)

Könyvtáros Olimpia 2. – 2024. július 19.
Jógázás Mankával a szabadban (8.30)
Sárkányhajózás Marcsival (10.00-11.00 között)
Tánc a Könyvtárosokkal (20.00)

Könyvtáros Olimpia 3. – 2024. július 18 és 19.
Gyaloglás, egy könyvtár által megajánlott városi sétán (egyénileg is teljesíthető)

Tudnivalók a részvételről:

 1. Regisztrálni a játékokra a Vándorgyűlés honlapján a Regisztráció menüpont alatt a „Részvétel a teljes konferencián” című jelentkezési lapot kitöltve lehet.
 2. Jelentkezési határidő: 2024. május 31. A kedvezményes jelentkezési határidő leteltével regisztrációt a Könyvtáros Olimpiára már nem fogadunk el.
 3. A regisztráció során megadott e-mail címre értesítést küldünk a „sportágak” teljesítésével kapcsolatos tudnivalókról. (pl. időpontok, helyszínek, létszám, gyülekezés, öltözködés stb.)
 4. Kérjük, hogy az e-mailben megadott határidőig jelezzenek vissza a megkeresésünkre!
 5. Szegedre érkezve a regisztrációs csomagban keresse a Könyvtáros Olimpia feliratú pontgyűjtőlapot!
 6. Vegyen részt minél több sportág kipróbálásban!
 7. Igazoltassa le a kihívás teljesítését minden helyszínen a szervezővel!
 8. A legtöbb kihívást teljesítők között ajándékokat sorsolunk ki!