programok

kiegészítő programok

Az alábbi programokra nem szükséges regisztrálni, azonban a MATE Kaposvári Campusán kívüli helyszínekre való eljutást egyénileg kell intézni, ezekre különjárati közlekedési eszközt sajnos nem tudunk biztosítani.

Amennyiben tömegközlekedéssel érkeznek Kaposvárra, javasoljuk, hogy helyben a helyi járati autóbusz-közlekedést, vagy a helyi taxis társaságok szolgáltatásait vegyék igénybe. Ezekről bővebben a Hasznos információk menü alatti Közlekedés almenüben tájékozódhat.

0. nap (július 13. szerda)

17:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás 

1. nap (július 14. csütörtök)

9:00 Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár bejárás

9:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás

9:00 Városnézés idegenvezetővel

10:00 Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár bejárás

10:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás

10:00 Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium könyvtárának látogatása (11:30-ig, bővebben: https://portal.ktep.hu/MKEvandgy2022)

11:00 Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár bejárás

11:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás

2. nap (július 15. péntek)

9:00 Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár bejárás

9:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás

9:00 Városnézés idegenvezetővel

10:00 Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár bejárás

10:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás

11:00 Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár bejárás

11:00 MATE Kaposvári Campus Könyvtár bejárás

15:00 Városnézés idegenvezetővel

Körbevezetések, könyvtárlátogatások

Belvárosi séta – városnézés idegenvezetéssel

A gyalogos városnézés közben Kaposvár történetével, az itt élt és élő emberek sorsával, mesélő házakkal is megismerkedhetünk. A megújult Kaposvári Közlekedési Központtól induló városnézés során útba ejtjük a Szivárvány Zeneházat, Kaposvár főterét a Városházával és a Székesegyházzal, majd az egykori Csokonai fogadó (ma már Dorottya-ház), a Zsolnay-kút és a város számos szecessziós épülete mellett elhaladva végigsétálunk a Főutcán. A Dorottya Szálló mellett lekanyarodva, a Csiky Gergely Színházat érintve érkezünk vissza kiindulópontunkhoz, a Petőfi-szoborhoz. A séta időtartama: kb. 1 óra.

 • Gyülekező: A Kaposvári Közlekedési Központ főbejáratával szemben, a Petőfi téren, a Petőfi-szobornál
 • Időpontok: július 14. (csütörtök) 9:00; július 15. (péntek) 9:00, 15:00

Egyedi megközelítéssel, csoportvezetéssel a megadott időpontoktól.

Könyvtárvizit a MATE Kaposvári Campus Könyvtárában

A Campus Könyvtára Pannon Agrártudományi Egyetem Állattudományi Kara és a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola integrációja után jött lére a korábbi két intézményi könyvtár összevonásával. Az új könyvtárépület átadására 2005 őszén került sor a kaposvári campuson. A Könyvtár három szinten, 1700 m2 hasznos alapterületen várja látogatóit. Minden képzési területhez biztosítja a szükséges információforrásokat egyrészt hagyományos, ám egyre inkább elektronikus módon. 2021 február elsejétől a Kaposvári Campus Könyvtára része a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) könyvtári hálózatának.

 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Könyvtár
 • Időpontok: július 13. (szerda) 17:00; július 14. (csütörtök) 9:00, 10:00, 11:00; július 15. (péntek) 9:00, 10:00, 11:00
Könyvtárvizit a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban

Kaposvár szívében, az Agóra és a sétálóutca között, fákkal körülvéve bújik meg megyei hatókörű városi könyvtárunk, amely a helyi- és helyközi autóbusz-állomástól, valamint a vasútállomástól 10 perces sétával elérhető. Somogyország leggazdagabb állományú nyilvános könyvtára, hálózati központként összefogja a megye közművelődési könyvtárait is. A város költőóriásáról kapta a nevét, és mecénásai közt tudhatjuk a kezdetek kezdetén Festetics Lászlót és Somssich Pált is. A látogatás során megismerhetők a könyvtár szolgáltatásai, többek között megtekinthető az idén felavatott könyvkölcsönző-automata is.

 • Helyszín: Csokonai utca 4.
 • Időpontok: július 13. (szerda) 11:00, 15:00; július 14. (csütörtök) 9:00, 10:00, 11:00; július 15. (péntek) 9:00, 10:00, 11:00
Látogatás a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium könyvtárába

A Könyvtárostanárok Egyesülete által szervezett kiegészítő program. A hagyományoknak megfelelően a KTE a programsorozat részeként egy iskolai könyvtár látogatását is biztosítja minden vándorgyűlési résztvevő számára. Idén a Táncsics Mihály Gimnázium (1948 előtt: Somssich Pál Gimnázium), Kaposvár első és leghíresebb középiskolájának könyvtára várja az érdeklődőket. Az iskola több, mint 200 éves múltra tekint vissza, itt tanult többek között Somssich Pál, az Országgyűlés elnöke, Noszlopy Gáspár, 1848-49-es szabadságharcos, Nagy Imre, miniszterelnök és számos festőművészünk, irodalomtudósunk is.
A résztvevőknek azt javasoljuk, hogy amennyiben csütörtökön érkeznek a városba és a campuson van a szállásuk, akkor az iskolában kezdjenek. A csomagoknak biztosítunk helyet a program ideje alatt.

 • Helyszín: Bajcsy-Zsilinszky u. 17.
 • Időpont: július 14. (csütörtök) 10:00–11:30
 • Vendéglátó könyvtárostanár: Kiss-Csonka Klaudia
"Kollégáink és egyéb állatfajták" – nagy campusvizit

A MATE 20 intézetéből négy intézet központja található Kaposváron, amelyek közül két agrárintézetnek és egy neveléstudományi intézetnek ad otthont az Egyetem toponári campusa. A campusvizit során egy nagyobb sétát teszünk az Egyetem szakmai műhelyeibe is. Ugyan az agrárképzés miatt nálunk természetes az állatok közelsége (a Lovasakadémián lovasedzéseket tartanak, a napelemek alatt birkák legelnek, a parkban kutyakenelben pihennek a hallgatóink kedvencei, a fák, bokrok és virágágyások között pedig mindennapi az ugráló, hancúrozó mókusok látványa), de ne lepődjünk meg, ha egy-egy irodában a tudományos kutatásokat szolgáló terápiás nyulakkal vagy akár csak hobbiállatként tartott kígyóval, mérgespókkal is találkozunk!

 • Indulás: MATE Kaposvári Campus Főporta
 • Időpont: július 14. (csütörtök) 9:00, 10:00, 11:00

Egyedi megközelítéssel, csoportvezetéssel a megadott időpontoktól.

Kiállítások

A 70 éves könyvtár történeti fotókiállítása a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár Kamaratermében

A mai formájában az idén 70 éves könyvtár történeti fotókiállítását a Kamarataremben tekintheti meg az érdeklődő. A kiállítás közel 400 fényképet tartalmaz magyarázatokkal. Kellner Bernáth, a Somogy Megyei Könyvtár állami díjas igazgatója, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja emlékét, valamint a 1981-es MKE Vándorgyűlés emlékét is felidézik a képek a sok régi, szép, küzdelmes emlék mellett.

 • Helyszín: Csokonai utca 4., Kamaraterem
 • Megnyitó: július 13. (szerda) – A kiállítást megnyitja Varga Róbert, a könyvtár nyugalmazott igazgatója.
 • Időpont: július 14-én (csütörtökön) és július 15-én (pénteken) 9:00-től 12:00-ig

Egyedileg látogatható a megadott időpontban.

Kiállítás a MATE és elődintézményei saját kiadványaiból a Campus Könyvtárban

Mint minden intézmény, a MATE is büszke saját publikációira, kiadványaira. Könyvtári hálózatának feladata e gazdag szellemi kincs megőrzése, bemutatása, de az Egyetemi Könyvtár és Levéltár aktívan részt vállal az intézményi kiadás megújításában, a MATE új kiadói arculatának létrehozásában is. Célja, hogy az Egyetem szellemi öröksége korszerű formában, mégis a könyvszakmai hagyományoknak megfelelően kerüljön az olvasók kezébe. A kiállítás az elődintézmények kiadványaiból és az új könyvekből mutat be mintákat.

 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Könyvtár
 • Időpont: július 14. (csütörtök) és július 15. (péntek) 9:00–12:00

Egyedileg látogatható a megadott időpontban.

Takáts Gyula Emlékház

Takáts Gyula Kossuth-díjas magyar költő, író, műfordító, kritikus, tanár, múzeumigazgató egykori otthona 2010. február 4-e óta emlékházként működik. A Vándorgyűlés résztvevői július 14-én (csütörtökön) 10:00-től 12:00 óráig látogathatják az Emlékházat előzetes bejelentkezés nélkül, ingyenesen. Az Emlékházat bemutatja: Halász Lászlóné

 • Elérhetőségek: 7400 Kaposvár, Kovács-Sebestény Gyula u. 9.
 • Időpont: július 14. (csütörtök) 10:00–12:00
 • Telefonszámok: 06-20/353-0400 vagy 06-20/233-0735

http://www.takatsgyulaalap.hu/takats-gyula-emlekhaz

Szakmai foglalkozások

Nyomozás Sherlock Holmesszal – foglalkozás a gyermekkönyvtárban

A Gyermekkönyvtári Szekció kiegészítő programja a szekció résztvevői számára.
A Sherlock Holmes könyvtárhasználati vetélkedő az Én könyvtáram mintaprogramjai között szerepel, könyvtárosunk Balogh Melinda fejlesztette ki. Eredetileg a keresés a kézikönyvtárban, médiatárban, felnőtt könyvkiválasztó részlegen, közszolgálati részben és a gyerekkönyvtárban is zajlik. A dokumentumok keresése a mi játékunkban csak a gyerekkönyvtárban történik. A játékba 4-5 fős csapatok vetélkednek egymással: ki tudja előbb megtalálni a dokumentumokat és az utolsóban rejlő találós kérdés megfejtését lerajzolni.

 • Helyszín: Takáts Gyula Könyvtár Gyermekkönyvtára (Csokonai u. 4.)
 • Időpont: 2022. július 15. (péntek) 14:20–14:50

A játékban egyszerre maximum 25 kolléga tud részt venni előzetes jelentkezés alapján.

Biblioterápiás foglalkozás a Könyvtárostanárok Egyesületének szervezésében a Campus Könyvtárban

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny c. művének biblioterápiás feldolgozása. A foglalkozáson való részvétel feltétele a mű ismerete, elolvasása.
A foglalkozást tartja dr. Vörös Klára egyetemi docens, MATE Neveléstudományi Intézet oktatója.

 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Könyvtár
 • Időpont: 2022. július 15. (péntek) 16:00–17:00
 • Létszámkorlát: 14 fő, a részvételi szándékot előzetesen a KTE-nek kérjük jelezni.

Szórakozás

Kádár Ferkó Fotószínháza

Korabeli életképek speciális ponyvára kinagyított hátterével különleges fotók készítésére nyílik lehetőség Kádár Ferenc vándorfotográfus közreműködésével. Az illúziókeltést szolgálják az egyes képekhez használható odaillő, választható öltözékek, tárgyak, továbbá a beöltözést, kellékezést segítő parasztmenyecske. A képek digitális technikával készülnek, így e-mailben továbbíthatók. A Vándorgyűlés logójával ellátott fotókkal hangulatos emléket vihetnek haza a résztvevők a Vándorgyűlés kaposvári állomásáról.

 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Előadói tömb előtti tér
 • Időpont: július 14–15. (csütörtök–péntek) 9:00–18:00

A helyszínen a fényképezkedés ingyenes.

A Kaposvári Társasjáték Klub bemutatója játéklehetőséggel a Campus Könyvtárban

A Kaposvári Társasjáték Klub rendezvényeinek célja, hogy szabadidős, rekreációs programot biztosítson felnőtteknek és 10 évesnél idősebb gyerekeknek, valamint minél szélesebb körben ismertesse meg a mai társasjáték-piacon megtalálható játékokat az érdeklődőkkel. A Vándorgyűlés második délelőttjén a Campus Könyvtárban várják az érdeklődőket és a kikapcsolódni vágyókat egy-egy közös játékra.

 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Könyvtár (Guba Sándor u. 40.)
 • Időpont: július 14. (csütörtök) 10:00–13:00

Egyedileg látogatható a megadott időpontban.

Kreatív könyvtárosok – kézműves műhely

A barcsi Városi Könyvtár munkatársai színes homokképmandalák készítésére hívják a Vándorgyűlés résztvevőit a regisztrációs időszakban.

 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Főporta előtti tér
 • Időpont: július 14. (csütörtök) 10:00–13:00

Egyedileg látogatható a megadott időpontban.

Könyvtáros-villámcsődület Kaposvár főterén

Meglepetés flashmob a könyvtárosok aktív részvételével.

 • Időpont: július 14-én (csütörtök) 19:15

Sportolás

Nordic Walking-tréning könyvtárosoknak

A nordic walking ma már sokak számára ismert sportág, ám gyakran szembesülünk azzal, hogy az akár ajándékba kapott túrabotokat nem is olyan könnyű használni. A program során képzett tréner segíti a nordic walking alapmozdulatainak elsajátítását, kipróbálását.

 • A tréning vezetője: Szerb György (MATE Kaposvári Campus Testnevelési és Sportközpont)
 • Helyszín: MATE Kaposvári Campus Főporta
 • Időpont: július 15. (péntek) 15:00–16:00 (igény szerint akár több turnusban)

A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges. A jelentkezőknek biztosítani tudjuk a nordic walking-botot.

Sárkányhajózás a Desedán

A MATE hosszú idő óta rendelkezik saját kajak-kenu csónakházzal és stéggel a Deseda-tó partján, ahová ezúttal sárkányhajózásra invitáljuk a Vándorgyűlés résztvevőit. A sárkányhajózók biztonságát Faludi András, a MATE Kaposvári Campus Testnevelési és Sportközpont munkatársa biztosítja.

 • Helyszín: Deseda (a MATE csónakháza)
 • Időpont: július 15. (péntek) 16:00–

A sárkányhajó minimum 6, maximum 10+1 fővel tud elindulni. A programra előzetes jelentkezést kérünk a regisztrációnál, ahol a csónakházhoz való odajutásról is tájékoztatást adunk.

Tekerjük végig az Év Kerékpárútját!

A Deseda tó partján, a Fekete István Látogatóközpontban lehetőség van kerékpárkölcsönzésre, amivel bejárható a tó körüli kerékpárút, ami 2022-ben elnyerte az Év kerékpárútja címet. A kerékpárbérlés díja: 700 Ft/3 óra + 1000 Ft kaució. A teljes tókör hossza 14 km, de természetesen részleges bejárásra is van lehetőség. A teljes bicikliút két óra alatt kényelmesen körbetekerhető. Mivel a bérelhető kerékpárok száma korlátozott (összesen 12 db), a program előtt érdemes telefonon lefoglalni a kellő számú biciklit a +36 30 869 6051 számon. Amennyiben előzetes jelentkezés alapján lesz rá igény, a Vándorgyűlés ideje alatt egy közös könyvtáros-biciklitúrát is szervezünk.

 • Túravezető: Horváth Péter (könyvtáros, TGYMHVK)
 • Időpont: július 15. (péntek) 9:00–11:00
 • Részvétel: 12 főig biztosított kerékpárral, de saját kerékpárral érkezők csatlakozását is várjuk!