MKE 55. Vándorgyűlés

Szeged

Szeged, a napfény városa

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb és a Dél-Alföld legnagyobb települése. Csongrád-Csanád vármegye és a Szegedi járás székhelye, megyei jogú város a Tisza és a Maros találkozásánál.

Történelmét és mai városképének kialakulását meghatározta az 1879-es Nagy Szegedi Árvíz.

A város épületeit elpusztította a hatalmas víztömeg. A ma látható Szegedet az árvíz után, körző és vonalzó segítségével mérnöki gárda tervezte újra. A várost nemzetközi összefogásból, 30 ország pénzadományából építették újra. Lechner Lajos pesti mérnök, párizsi mintára tervezte újra a várost: körutas, sugaras utcaszerkezetet álmodott a régi girbe-gurba mocsaras területre.

A nagykörutak névadói a legtöbb segítséget nyújtó országok fővárosai lettek. Lebontásra került a szegedi vár, melynek tégláiból megépültek a ma is látható paloták, s egységes, eklektikus városkép tárul elénk parkokkal, széles terekkel.

Szeged a szecesszió városa is – a 20. század elején hódító építészeti stílus jeles képviselői: Baumhorn Lipót, Kótay Pál, Lechner Ödön, Magyar Ede, Raichl Ferenc leglátványosabb alkotásai a Belvárosban mind megcsodálhatók. https://szegedtourism.hu/hu/helyek/megnezem/epitett-oroksegunk/

Ha idejük engedi, csodálják meg a szegedi Új Zsinagógát. Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógáját.

Az árvíz után a szegediek fogadalmat tettek: ha városuk újjáépül, nagy templomot építenek. 1880-ban egy évvel, a pusztító árvíz után döntöttek az építkezésről. Az alapkövet 1914-ben rakták le (az építkezést az első világháború alatt felfüggesztették), így a szegedi Dóm csak 1930-ra készült el. Ez Magyarország negyedik legnagyobb temploma.

Szeged városa népszerű idegenforgalmi színhely.

A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb szabadtéri színházi fesztiválja. 1931. június 13-án tartották az első előadást a Fogadalmi Templom előtti téren. A csodálatos helyszínnel rendelkező szabadtéri színház otthona a 12.000 négyzetméter alapterületű Dóm tér, melyet a velencei Szent Márk térhez szokták hasonlítani. Szintén népszerű fesztiválprogramok: a Borfesztivál, Hídi vásár, Bortér, Thealter fesztivál és a Szegedi Ifjúsági Napok.

A városunkba látogatókat a kulturális intézmények széles programkínálattal várják. A Móra Ferenc Múzeum kiállítóterei mellett a REÖK-palota, a Szegedi Nemzeti Színház, a Somogyi-könyvtár és az Agóra izgalmas programokat kínál.

A szabadidős tevékenységeket előnyben részesítők is találnak itt kikapcsolódást. A Tisza újszegedi oldalán lévő szabadstrand – a Lapos, a Napfényfürdő Aquapolis és  Partfürdő mellett az Anna-gyógyfürdő és a Sziksósfürdői strand várja a csobbani vágyókat.
https://szegedtourism.hu/hu/helyek/megnezem/furdok_strandok/

Széles gasztrokínálatot nyújt a turistáknak Szeged. A híres szegedi halászlé kóstolása mellett már itt is vannak úgynevezett gasztroutcák, melyeken sétálva szinte csak vendéglátóhelyekbe botlunk. Sétáljunk végig a Kölcsey utcán, jobbnál-jobb éttermek, kávézók várnak ott a vendégeikre. A Klauzál téren át, a Kárász utcán keresztül, a Magyar Ede tér felé haladva a turisták és a városlakók kedvenc gasztorútvonalán haladhatunk. https://szegedtourism.hu/hu/szeged-gasztronomiaja/

A Somogyi-könyvtár városismereti applikációjában több tematikus sétát választhat (irodalmi, kulturális, várostörténeti). Magyar, angol, eszperantó és ukrán nyelven is megismerheti Szeged nevezetességeit.