Köszöntő

Nemsokára indulnom kell
mutatnom kell, hogy valaki vagyok.
József Attila

2017-ben igazgatóságom kezdetén tudtam, hogy két „nagy” dolog vár majd rám: az új könyvtár felépítésének szakmai koordinációja és költözés után – az MKE vándorgyűlés.

Nem állítom, hogy nem féltem, nem küzdöttem aggódó gondolatokkal – de apránként, kis vekkercsengők időnként diszharmonikus ébresztőjével  a  könyvtárépítkezés homályálma egyszer csak véget ért. Felragyogott a nap, kinyitottuk a szemünket és belevágtunk a mindennapokba – egy gyönyörű helyszínen, megviselt, de meg nem tört munkatársakkal,  csikóerővel és harcias lendülettel.

A felkérés egy év múlva érkezett. Bólintottunk, tudtuk, persze, meg kell lennie. A kaposvári baráti találkozón aztán elcsíptem egy félmondatot városunkról – és akkor tudtam, nem lesz könnyű.

Névadónk, József Attila szavaival élve – el kell indulnunk és meg kell mutatnunk  hogy valakik, hogy valamilyenek vagyunk. És ez a valamilyen jó. Zöld, innovatív, közösségközpontú és nyitott.

Már most szeretném megköszönni kollégáimnak, akik eddig és eztán is szívvel és lélekkel dolgoznak azon, hogy felejthetetlen és emlékezetes  vándorgyűlést szervezzünk nektek.  Akik szeptember óta ontják ötleteiket, hogy még színesebb, még fenntarthatóbb, még különlegesebb legyen ez a szakmai jamboree.  Mert bár mások vagyunk  és különbözünk, a hűség ideköt mindannyiunkat.

Szeretnénk megmutatni nektek azt, hogy az elmúlt évek nehézségei után fenntartható, kompakt vándorgyűlések szervezése egy új út lehet. A szakmaiság, és az emberi kapcsolatok vannak nálunk most az első helyen.

Tatabánya kis város – kis könyvtárral és kis egyetemmel – de hatalmas szívvel és vendéglátó kedvvel. És maradt még a csikóerőből és a harcias lendületből is.

 

Mikolasek Zsófia
igazgató, TMJV József Attila Könyvtár