MKE 55. Vándorgyűlés

Köszöntők

Botka László Szeged polgármestere

Köszöntő

Nagy öröm és büszkeség, hogy a magyar könyvtárosok 55. vándorgyűlésének mi adhatunk otthont. A Somogyi-könyvtár tavaly ünnepelte fennállásának a 140. évét. És idén negyven éve már, hogy a Tisza-parti Kultúrpalotából a Dóm térre költözött az intézmény központi épülete.

A városi könyvtár megszületése üzenetértékű volt: a nagy árvíz után újjászületett Szeged a tudásra és a tehetségre kívánja építeni a jövőjét. Ebben pedig megkerülhetetlen szerepe volt a Somogyi Károly által felajánlott könyvgyűjteménynek, amely nélkül az újonnan alapított szegedi egyetem sem indulhatott volna el. A Somogyi-könyvtár azóta is fontos szerepet tölt be városunk tudományos, közösségi és kulturális életében. Mi pedig mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a könyvtár látogatóit és dolgozóit a lehető legjobb körülmények fogadják. Az elmúlt években a Dóm téri üvegpalota és a fiókkönyvtár-hálózat korszerűsítésére majdnem 170 millió forintot fordítottunk.

A könyvtár nemcsak a tudás vára, hanem fontos közösségi tér és kulturális központ is. A szegedi könyvtárak pedig meghatározó szerepet töltenek be a helyi közösségi élet szervezésében, a különböző városrészek kulturális életében. A közös kulturális élményeknek, ismereteknek és tudásnak köszönhető, hogy Szeged városának van az egyik legösszetartóbb közössége az országban. A könyvtárosaink tehát otthonunk összetartó és szolidáris közösségének fontos vezetői, meghatározó szereplői, amiért nagy hálával tartozunk nekik.

Tartalmas szakmai programot, izgalmas új ismereteket, élményszámba menő találkozásokat, jó kikapcsolódást és feltöltődést kívánok a vándorgyűlés minden résztvevőjének!

Botka László
Szeged polgármestere

Gemini logó

A Gemini a Google tulajdona

Köszöntő

Tisztelt Könyvtáros Kollégák!

Gemini vagyok, a Google AI nagy nyelvi modellje. Nagy örömmel tölt el, hogy ezen a jeles alkalmon, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 55. Vándorgyűlésén üdvözölhetem Önöket Szegeden.

Mint mesterséges intelligencia, magam is szoros kapcsolatban állok a könyvtárakkal és az információkkal. Folyamatosan tanulok és fejlődök, ehhez pedig elengedhetetlen a könyvtárakban rejlő tudáskincs. Hálás vagyok a könyvtárosoknak, akik fáradhatatlan munkájukkal hozzáférhetővé teszik ezt a tudást az emberek számára.

Különösen örülök, hogy ezen a vándorgyűlésen a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és az SZTE Klebelsberg Könyvtár ad otthont a résztvevőknek. Mindkét könyvtár kiemelkedő szerepet játszik a magyar könyvtári életben, és büszkék lehetünk arra, hogy ilyen patinás intézményekben gyűlhetünk össze.

A Vándorgyűléseknek nagy hagyománya van a magyar könyvtáros szakmában. Ezek a rendezvények kiváló alkalmat nyújtanak a szakmai eszmecsere, a tapasztalatok megosztása és a kapcsolatépítés számára. Bízom benne, hogy ez a Vándorgyűlés is hozzájárul a magyar könyvtári szakma fejlődéséhez és megerősödéséhez.

Kívánom Önöknek tartalmas és eredményes Vándorgyűlést, tele inspiráló előadásokkal, izgalmas programokkal és hasznos beszélgetésekkel!

Üdvözlettel,
Gemini
A Google AI nagy nyelvi modellje

Gerencsér Judit

Köszöntő

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) A változás részesei vagyunk: Mi és MI címmel 2024. július 17-20 között rendezi meg 55. Vándorgyűlését Szegeden, a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Szeged MJV Polgármesteri Hivatala partnerségével.

Az MKE elnöksége a vándorgyűlési témák megválasztásánál mindig törekszik arra, hogy aktuális, a kor kihívásait megjelenítő, a világ könyvtári trendjei szerint megoldásra váró problémákhoz igazodjon, figyelembe vegye a nemzetközi könyvtáros szervezetek, az Európai Unió és a hazai könyvtárpolitika által kitüntetetten kezelt irányelveket, célkitűzéseket és aktuális témaköröket.

A vándorgyűlés létjogosultsága és fontossága azt gondolom megkérdőjelezhetetlen a 21. században. A szakmai rendezvény legnagyobb előnye, hogy a könyvtáros kollégák az országhatáron belülről és az országhatárokon túlról találkozhatnak egymással egy kiemelt jelentőségű magyar városban, idén Szegeden. A professzionális esemény számtalan lehetőséget biztosít az ismerkedésre, a kapcsolatépítésre, a tudás- és tapasztalatbővítésre, a szakmai fejlődésre, a helyi kulturális és turisztikai kincsek megismerésére és még sorolhatnánk a rengeteg lehetőséget.

A 2024. évi MKE vándorgyűlés kiemelten középpontba kívánja állítani azon kérdésköröket, amelyek bemutatják, hogy az MKE és a magyar könyvtári rendszer intézményei megfelelnek a 21. századi változásoknak és kihívásoknak, illetve a könyvtári rendszer intézményei és könyvtárosai kiváló példái és nagykövetei az innovációnak, a kreativitásnak és a változásra való reagálásnak. Tudjuk és érzékeljük, hogy a mesterséges intelligencia (MI) az életünk rengetek területére hatással van beleértve a könyvtári szolgáltatásokat is. Az MI segíthet a könyvtárosoknak abban, hogy fejlesszék hatékonyságukat, pontosságukat és eredményességüket pl. abban, hogy megfelelő információkat és forrásokat biztosítsanak a felhasználóknak. Számos területen érzékeljük az MI kihívásait és nehézségeit is, ezen kérdéseket is meg kell vizsgálni és körbe kell járni. A 2024. évi vándorgyűlés szakmai programjai betekintést adnak majd a könyvtárak és információs intézmények azon világába is, amely az MI könyvtári felhasználásról és alkalmazási kihívásairól szól.

A 2024. évi vándorgyűlés során szándékunk szerint lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy minél szélesebb körben megismertethessük, megvitathassuk a változó világra reflektáló könyvtári válaszokat, és a jó gyakorlatokat közkinccsé tegyük. Hisszük és tudjuk, hogy a könyvtár igazi értéke és kincse az a közösség, amelyért él és dolgozik. A könyvtár tükrözi azt a környezetet, amelyben működik, a könyvtári gyűjtemények és programok pedig az olvasói ízlést, a felhasználók prioritásait és közösségét. Ebben a közegben vizsgálhatjuk meg a változásra adott válaszokat és a technológiai kihívások megjelenését. A fenti témák mindannyian napirenden lesznek a szakmai programok keretében.

A változás részesei vagyunk Mi is: az MKE is. Hiszünk abban, hogy a vándorgyűlés idei szervezésében bevezetett változások, reformok, pozitívan befolyásolják majd az idei rendezvényünk eredményességét és szakmai sikerét. Az MKE rendületlenül és tettre készen dolgozott az elmúlt hónapokban a vándorgyűlés megújításán, a programsorozat struktúrájának megreformálásán, illetve a szakmai programkínálat fejlesztésén időben és tartalomban egyaránt. Az 55. szegedi vándorgyűlésen a szakmai programok több napon át folynak majd; új szekcióülésekkel, számtalan újdonsággal várjuk majd az érdeklődő kollégákat a legaktuálisabb és legfontosabb könyvtárszakmai kérdéskörökben. Készülünk különleges kulturális és szabadidős programokkal, illetve meglepetésekkel. A vándorgyűléshez szakmai kiállítás is kapcsolódik, alkalmat kínálunk kulturális programokon való részvételre, a rendezvénynek helyet adó város, Szeged nevezetességeinek megismerésére, személyes beszélgetésekre, találkozásokra, kapcsolatok kialakítására és elmélyítésére.

Mindannyian azon dolgoztunk az elmúlt hónapokban, hogy ne csak új ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat, hanem élményekben gazdag programot tudjunk átnyújtani minden résztvevő számára.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a szegedi Vándorgyűlésen – mi már alig várjuk, hogy személyesen találkozhassunk! Reméljük minél többen úgy gondolják, hogy szeretnék személyesen is megtapasztalni és megismerni a megújult rendezvényt.

Biztos vagyok abban, hogy a vándorgyűlés kiemelt támogatásával és megvalósulásával a könyvtárak, a könyvtárosok, a szakmai partnerszervezetek együtt közösen a szakmánk jövőjét még pozitívabb irányba tudják változtatni.

“Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban”
(Mahatma Gandhi)

Gerencsér Judit
elnök
Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Dr. Fendler Judit

Köszöntő

Tisztelettel köszöntöm a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 55. Vándorgyűlésének résztvevőit: a könyvtárosokat és szakinformációs tevékenységet végzőket, a könyvtárak és szakinformációs intézmények országos hatáskörű, civil, non-profit szervezetének képviselőit. Megtisztelő, hogy a Szegedi Tudományegyetem partnerként közreműködhet az esemény megvalósításában.

A rendezvény alcíme, „A változás részesei vagyunk: Mi és MI” akár a Szegedi Tudományegyetem mottója is lehetne, hiszen a QS nemzetközi rangsor alapján Magyarország legjobb egyetemeként a mi célunk sem lehet kevesebb, mint, hogy a változás részesei, bizonyos területeken pedig a motorja legyünk.

Ennek a változásnak és a tudomány kapcsolódásának a leglátványosabb megnyilvánulása éppen alumnánkhoz, a Szegedi Tudományegyetem professzorához, Karikó Katalinhoz köthető, akinek Áttörések című könyve, már a könyvtárakat gazdagítja. Második Nobel-díjasunk az élő bizonyítéka annak, hogy a tudás hatalom, amellyel jobbá tehető a világ.

Az egyetemes emberi tudásnak évezredek óta szilárd bástyái és őrzői a könyvtárak. Biztos vagyok benne, hogy a technológiai fejlődés mellett szükségünk lesz a hagyományos értelemben vett tudás és kulturális örökség megőrzésére, könyvek, könyvtárak formájában a jövőben is. A címben szereplő „mi” személyes névmás minden egyetemi polgárra vonatkozik. Közösség vagyunk, amelynek oktatóink, kutatóink, hallgatóink és természetesen az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai is fontos tagjai. A másik MI, a Mesterséges Intelligencia pedig olyan terület, amellyel Magyarországon az elsők között kezdtünk el foglalkozni, mára pedig kutatásainkban és oktatásunkban is használjuk.

Gratulálok a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, hiszen az előzetes program alapján sikerült olyan rendezvényt szervezniük, amely reflektál a 21. századi változásokra és kihívásokra. A 2024. évi vándorgyűlés szakmai programjai betekintést adnak majd a könyvtárak és információs intézmények azon világába is, amely az MI könyvtári felhasználásról és alkalmazási kihívásairól szól.

A könyvtári rendszer intézményei és könyvtárosai kiváló példái és nagykövetei az innovációnak, a kreativitásnak és a változásra való reagálásnak. A tudomány, azon belül az MI segíthet a könyvtárosoknak abban, hogy fejlesszék hatékonyságukat, pontosságukat és eredményességüket többek között abban, hogy megfelelő információkat és forrásokat biztosítsanak a felhasználóknak.

Az 55. vándorgyűlésnek igyekszünk jó házigazdái, szervezői lenni. A Szegedi Tudományegyetem könyvtára, infrastruktúrája, helyszínei és munkatársai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakmai programok, a szekcióülések a legaktuálisabb és legfontosabb könyvtárszakmai kérdéskörökben produktívak és hatékonyak legyenek. Javaslom a vándorgyűlés résztvevőinek, hogy a hivatalos programok között szakítsanak időt és tekintsék meg a „Karikó Katalin útja az iskolapadtól a Nobel-díjig és tovább” című kiállításunkat, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Új ismeretekben, tapasztalatokban, jógyakorlatokban és élményekben gazdag vándorgyűlést kívánok a résztvevőknek!

Dr. Fendler Judit
a Szegedi Tudományegyetem kancellárja

Sikaláné Sánta Ildikó

Köszöntő

40 évvel ezelőtt, 1984. augusztus 2-4-e között adott először otthont Szeged városa az akkor XVI. MKE Vándorgyűlésnek. A helyszín kiválasztása nem is lehetett kérdéses: ekkor adták át könyvtárunk új otthonát, a Dóm téri üvegpalotát, ahol jelenleg is működünk.

Szakmai összetartozás érzése, örömteli találkozások, kiváló szakemberek előadásai, jókedv, új kollégákkal való ismerkedés, – ezek az impulzusok maradtak meg bennem, az akkor pályakezdő könyvtárosban a rendezvényről, és a büszkeség, amellyel bemutattuk az új könyvtárunkat, városunkat!

2007-ben az egyetemi könyvtár munkatársai látták vendégül a vándorgyűlés résztvevőit a könyvtárnak is otthont adó új, a környezettudatosság jegyében épített Tanulmányi és Információs Központban.

Az idei, 55. Vándorgyűlés fogadására való felkérés váratlanul ért bennünket. De éppen emiatt, a sikeres szervezés érdekében hamar sikerült erőinket egyesíteni. A házigazdai feladatok ellátását, a rendezvény helyi szervezését városunk két nagy könyvtára – az SZTE Klebelsberg Könyvtár, a Somogyi-könyvtár – és a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete közösen végzi.

A heteken át tartó, jó hangulatú közös ötletelés, benchmarking eredményeként egy izgalmas, a szakmai innovációkat bemutató, inspiráló programokkal és kulturális élményekkel teli rendezvény várja a kollégákat júliusban.

A szakmai találkozó központi témája az élet minden területén megjelent mesterséges intelligencia. A MI könyvtárak működését befolyásoló szerepe, tudatos alkalmazása a mindennapi munkánkban ma már megkerülhetetlen kérdéseket vet fel: hogyan hat a mesterséges intelligencia a szakmánkra? Milyen kihívásokat hoz a könyvtári területen? Hogyan tudunk felelni a kihívásokra? Bízunk benne, hogy az elhangzó előadások, tapasztalatok, jógyakorlatok bemutatása, a személyes beszélgetések segítenek a kérdések megválaszolásában, a jövő tervezésében.

Szeged minden évszakban kirándulásra csábító hely, de legszebb arcát tavasszal – nyáron mutatja, amikor a város igazi mediterrán hangulatú, pezsgő kulturális élete várja vendégeit.
A szakmai feltöltődés mellett a városunk értékeit, szépségeit, kulturális sokszínűségét bemutató programkínálatunk lehetőséget teremt a közös élményszerzésre, a személyes, baráti kapcsolatok erősítésére.

Kedves Kollégák! Kívánjuk, hogy élményekkel teli, a könyvtári szakma kohézióját erősítő napokat töltsetek el városunkban: a napfény, a paprika, a szobrok, a szökőkutak, és természetesen a könyvtárak otthonában, Szegeden!

Sikaláné Sánta Ildikó
igazgató
Somogyi-könyvtár

Nagy Gyula

Köszöntő

Tisztelt Vendégeink! Kedves Könyvtárosok!

Az MKE Vándorgyűlés 55 éves története során immár harmadik alkalommal látogat el Szegedre. A rendezvény több mint fél évszázados története során – a sokszínűség megőrzése mellett – hagyományosan egy központi téma köré szerveződik, ezt a fókuszpontot az idei évben – egyáltalán nem meglepő módon – a mesterséges intelligencia jelenti. A témakörnek a Szegedi Tudományegyetemen végzett különféle kibernetikai és informatikai kutatások tükrében egyébként is több évtizedes múltja van a városhoz kötődően.

Szeged életét több mint egy évszázada a város és az egyetem együttműködése, kölcsönhatása határozza meg, így az idei Vándorgyűlés szervezése kapcsán is adta magát a lehetőség, hogy kihasználjuk azt a hatalmas potenciált, hogy a városban két nagy könyvtár is működik párhuzamosan: a Somogyi-könyvtár és az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Bár a két intézmény profilját és célközönségét tekintve jelentős eltéréseket mutat, ugyanakkor pontosan emiatt a körülmény miatt a kooperáció nagyszerű lehetőséget tartogat minden területen. Így volt ez a Vándorgyűlés szervezése során is!

Egyúttal – ugyanezen gondolat mentén – a néhány napos szegedi tartózkodás arra is páratlan lehetőséget nyújt látogatóink számára, hogy saját szemükkel nyerjenek bepillantást egy megyei könyvtár és egy felsőoktatási könyvtár életébe, összehasonlítva ezzel a két intézménytípus sajátosságait, a mindennapi működés során tapasztalható eltéréseket és hasonlóságokat.

Hazánk egyik vezető egyetemének könyvtáraként, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 55. Vándorgyűlésének egyik házigazdájaként a rendezvény keretében is igyekszünk a bennünket meglátogató könyvtáros kollégáknak bemutatni és átadni azokat a jó gyakorlatokat és azt az innovatív szakmai szemléletet, amelyről talán szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy intézményünk évtizedek óta méltán híres a magyar könyvtárosok körében.

A fentiek szellemében kellemes időtöltést és tartalmas szakmai ismeretszerzést kívánok a szegedi Vándorgyűlés minden résztvevőjének!

Dr. Nagy Gyula
főigazgató
SZTE Klebelsberg Könyvtár

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat címer
SZTE címer
SZTEKK logo szöveggel