MKE 55. Vándorgyűlés

SZTE Klebelsberg Könyvtár

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2004 decembere óta működik az Ady téren álló József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az épület hármas funkciót lát el, ami az épület három részre tagolt belső felépítésében is megjelenik: otthont ad az egyetem könyvtárának, konferencia- és oktatási központ, valamint szolgáltatási tér is egyben. A főbejáraton belépve a látogatók elé tárul a hatalmas átrium, amely kialakításában külső tereket idéz: üvegtetővel fedett utcarészletre emlékeztet. Különlegesség az emeletek között közlekedő panorámalift és az épület két belső szárnyát összekötő nyolc híd.

Küldetése szerint az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Szegedi Tudományegyetem oktatási és kutatási feladatait hivatott támogatni. Ezt a célt szolgálja az országosan is jelentős méretű állomány és a szolgáltatások széles palettája.

A könyvtár 1921-es alapításától kezdve ezt tartották szem előtt az intézmény élén álló személyiségek: Dézsi Lajos, Szádeczky-Kardoss Béla, id. Bibó István, illetve Mader Béla, továbbá az elismert tudományos tevékenységük mellett könyvtárosi munkát végző munkatársak is: Bálint Sándor, Péter László, Kulcsár Péter, Lengyel András, Szegfű László, akik ugyancsak szívükön viselték a gyűjtemény fejlődését.

Tíz különgyűjteményükben igazi ritkaságok és különlegességek találhatók, amelyek a tudományos kutatások előmozdítását szolgálják. Megtalálhatók a régi könyveken, a kéziratokon, a hagyatékokon túl, szamizdat anyagok, keleti és zenei dokumentumok, valamint egyetemtörténeti kiadványok is.

Saját digitalizáló tevékenységük eredményeként 11 teljes szövegű repozitóriumban szolgáltatják az egyetem történetével és működésével kapcsolatos kiadványokat, tudományos eredményeket, muzeális dokumentumokat, összesen több mint 6 millió oldalnyi, teljes szövegében kereshető művet.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár hagyományosan nagy figyelmet szentel a felhasználóképzés különféle szintjeinek: a kezdő könyvtárhasználóknak szóló körbevezetésektól kezdve a kutatástámogató szerzői workshopokig. Színes és változatos eseményekkel évente több ezer érdeklődőt vonzanak, a könyvtárlátogatók száma pedig megközelíti az évi félmilliót.

Mottójuk: Az egyetem könyvtára, a Te könyvtárad!

Virtuális séta a könyvtárban megtekinthető itt.

Fényképek forrása: Fekete Franciska, Nemes Réka (SZTE Klebelsberg Könyvtár)