MKE 55. Vándorgyűlés

Csongrád-Csanád Vármegye

Csongrád-Csanád vármegye névváltozatai 2022-ig: Csongrád megye (1950-2020) és Csongrád-Csanád megye (2020-2022). Vármegyénk a Dél-Alföldön, Magyarország délkeleti részén helyezkedik el, kettévágja a Tisza folyó.

Különleges éghajlatát a napsütéses órák magas számának és a három folyót körülvevő (Tisza, Körös, Maros) mikroklímának köszönheti. Hazánkba, ahogyan már említettük, itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, mely nagyban hozzájárul az itt termő növények kimagasló minőségéhez és az itt töltött idegenforgalmi éjszakák magas számához.

A homokos talaj kiválóan alkalmas zöldség- és gyümölcstermesztésre, a kötöttebb talajú termőterületeken a szántóföldi növénytermesztés dominál. Vármegyénk agrár- és élelmiszeripari termékei országos és világviszonylatban is elismertek. A szegedi fűszerpaprika, öttömösi spárga, szatymazi őszibarack, szentesi paprika, makói hagyma, Pick szalámi … minden magyar ember számára ismert termékek.

A Csongrád-Csanád vármegyében járva érdemes felkeresni a kisebb településeket is, betérni a helyi múzeumokba, tájházakba megkóstolni a helyi finomságokat. Településeinken nemcsak szépséges épületekkel, történelmi emlékhelyekkel, hanem gasztronómiai ínyencségekkel is találkozhatnak. A szegedi halászlének nincsen párja, de ugyanez mondható el a mórahalmi rétesről, a vásárhelyi sós kapros-túrós lepényről vagy éppen a tápéi tarhonyáról. A folyók közelsége miatt az éttermekben igen gazdag halkínálattal találkozhatnak. Kóstolják meg, nem fognak csalódni.

A természeti kincsek, látnivalók mellett népszerű turisztikai célpontok még a vármegyei gyógy- és élményfürdők. A makói Hagymatikumot, a mórahalmi strandfürdőt is érdemes felkeresni a szegedi vízikínálatok mellett, garantáltan megtalálja a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki a kikapcsolódási lehetőséget.

Az aktív szabadidős programot keresőknek ajánljuk az Alföld délibábos útvonalait, melyen vadregényes túrákat tehetnek a Kék túra útvonalain. A bátrabbak kipróbálhatják magukat a makói kalandpark vagy a kiszombori kukorica-labirintusok kihívásaiban, és zabot is hegyezhetnek Kukutyinban.